Är väljarna att skylla för tråkiga politiker?

Borås Tidning tycker Jenny Åkervall på ledaren att politiker är tråkiga för att de aldrig felar. Och att det är väljarna som är att skylla.

Det är inte väljarens fel att vi har de politiker vi har. Som bekant är det inte väljarna som väljer politiker, vi väljer parti. Det är de politiska valberedningarna som bakom lyckta dörrar utser vilka politiker som skall väljas och vilka som senare utses som förtroendevalda. Det bäddar för att dessa ”demokratiska representanter” blir journalistiskt högvilt.

Dessutom finns det en partipolitisk piska som verkar som en effektiv munkavle på våra ”förtroendevalda”. Om man blivit politiskt vald och inte demokratiskt vald, är det lätt att se vart lojaliteten ligger – inte är det hos väljarna i alla fall. Den politiker som ställer upp för väljaren framför politiskt ränksmidande hamnar knappast på valbar plats hos valberedningen nästa gång. Eller så blir politiker med civilkurage utkastad ur sitt parti under innevarande mandatperiod.

Man kan ju undra hur definitionen på ”att fela” ser ut i Borås. Själv tycker jag att inkompetens och systemhaveri är ett fel.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och en fristående kommunal revision.

~ av atrewe på 24 juni 2015.

Ett svar to “Är väljarna att skylla för tråkiga politiker?”

  1. Just precis! De folkvalda måste ta tillbaka(?) makten från partistyrelserna! Annars är de inte mer än vilken Quisling som helst.

    Det gäller kommun, landsting och riksdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: