Budgetens vägval

Igår var det omröstning om budgeten i kommunfullmäktige i Göteborg. Rödgrönlila vann över Alliansens budget med röstsiffrorna 41-40. Alliansen i Göteborg fick stöd av Sverigedemokraterna medan Vägvalet lade ner sina 5 röster.

Inför omröstningen fanns det 4 budgetförslag: Alliansens, Rödgrönlila, Sverigedemokraternas och Vägvalets.

Vägvalet yrkade naturligtvis på sin egen budget. Den röstades bort i propositionsordningen, två budgetar ställs mot varandra tills att det finns två kvar – Alliansens och Rödgrönlila.

För den oinvigde kan det tyckas vara så att Vägvalet genom sitt förfarande ”lät” den rödgrönlila budgeten vinna. De som opponerar sig anser att det hade varit bättre att Vägvalet hade röstat på Alliansens. Det hade onekligen ställt till en massa oreda i kommunfullmäktige.

Nu innehöll både Alliansens och Rödrgrönlila budgeten Västlänk och Trängselskatt. Konstaterar att Sverigedemokraterna, när det kom till kritan, accepterade både västlänk och trängselskatt.

tränselskatt

Att Vägvalet skulle rösta på en budget som innehåller Västlänk och trängselskatt kan ställas lika med att

  • Moderaterna skulle rösta för en budget som innehöll löntagarfonder eller införande av nya skattebaser,
  • Socialdemokraterna skulle rösta för en budget som innehöll avveckling av fackföreningarnas rätt att fritt organisera sig eller beslut att tillåta storskalig import av billig och oorganiserad arbetskraft,
  • Vänsterpartiet skulle rösta för en budget som innehöll ”vinster i välfärden” eller transfereringar av stora summor skattemedel till utländska multinationella företag,
  • Miljöpartiet skulle rösta för en budget som innebär subventionering av kärnkraft och fossila bränslen eller storskaliga infrastrukturprojekt som har långtgående och irreparabla miljöskadliga inverkningar.

Vägvalet valde därför att göra det enda rätta i situationen, lägga ner sina röster, då:

  • Ingen gruppering hade valt att bjuda in till samarbete/förhandling om sina respektive budgetars utformning (förutom Johan Nyhus (s) försök att köpa Theo Papaioannou(vv))
  • Budgetarna innehöll poster som upplevs som grundläggande avvikelser från Vägvalets värdegrund

Gammelpolitikernas budgetar var ur ett Vägvalsperspektiv likställda med pest eller kolera. Möjligheten att inte rösta på någon av dem fanns, och den möjligheten togs.

Hade Vägvalet röstat på den rödgrönlila eller Alliansens budget, hade detta troligtvis skapat större oreda internt än den oreda som hade skapats i kommunens styre. Väntar med spänning på hur Sverigedemokraterna förklarar sitt ställningstagande att acceptera västlänken och trängselskatten genom att rösta på Alliansens budget.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och fristående kommunal revision

~ av atrewe på 28 november 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: