Investor-State Dispute Settlements – nationalstatens upplösning

Cecilia Malmström hotar avgå om inte ISDS, Investor-State Dispute Settlements, förs in i det Transatlantiska handelsavtalet, TTIP, som just nu förhandlas mellan USA och EU.

Det är fullständigt vansinnigt att företag skall ha rätt att stämma suveräna stater för ”förlorad förväntad intäkt”. Som jämförelse finns det inte ett enda sunt ömsesidigt avtal mellan två företag som accepterar annat än ersättning för direkta kostnader i samband med dispyt. Endast nationalstaters skattelagstiftning kan i vissa fall beskatta fiktiva vinster, och då handlar det om privatpersoner.

Det finns företag idag som omsätter mer än exempelvis Sveriges BNP. Dessa företags jurister kommer snart att specialisera sig på att stämma stater på belopp som kommer kosta skattebetalarna åtskilliga skolor, vård- och omsorgsinrättningar.

I USA kostar vården mer än dubbelt så mycket ($8500) som i Sverige ($4000) per invånare, trots att 20% av amerikanarna saknar sjukförsäkring. De överstigande kostnaderna kan till stor del härledas till amerikanarnas faiblesse för att stämma varandra. Genom att använda detta som en modell, skulle de offentliga utgifterna i Sverige, för samma service, öka med 165% vid införandet av sådan lagstiftning. Vi har idag ett skattetryck på över 50%.

You do the math.

Att ge företag möjlighet att stämma suveräna stater och dess offentliga verksamhet för en fiktiv förlorad intäkt skulle fullständigt underminera demokratin och nationalstatens suveränitet till förmån för ett fåtal multinationella företag. 

Malmström (fp), som brukar vara förståndig, är i detta fall ute och cyklar, grovt – ajö!

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och en fristående kommunal revision.

~ av atrewe på 23 oktober 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: