Vem tjänar på Västlänken?

Västlänken är som bekant en tunnelbana till Haga. Det är inte bara i Göteborg det skall byggas tunnelbana – i Stockholm, eller rättare sagt Solna, skall man begåvas med ny tunnelbana till Arenastaden.

Den nya tunnelbanan till Arenastaden kostar 600 miljoner och det börsnoterade fastighetsbolaget Fabege har beslutat att finansiera med 100 miljoner. Fabege har fastighetsvärden på 33 miljarder varav 13,5 miljarder i Solna. Rationalen är att Fabege, kommer att åtnjuta värdeökningar på sina 23 fastigheter vid Arenastaden, i och med den nya t-banesträckningen.

I Göteborg bygger vi som sagt också ”tunnelbana”. För 55 miljarder (Riksrevisionens beräkningar) får vi en station i Haga. Eller rättare sagt, Göteborg får ett dubbelspår till Haga, Göteborg får finansiera stationen själv. 55 miljarder är nästan 100 gånger så mycket som en station i Solna kostar. Det finns inte en rimlig möjlighet att detta projekt kan stå på egna ben. Och det säger ju Trafikverket själv. Enbart Västlänken är ju en samhällsekonomisk förlust på 11,3 miljarder enligt trafikverkets nationella infrastrukturplan (Nationell_plan_for_transportsystemet_2014_2025).

55 miljarder är också en hiskelig mängd pengar att satsa på något som är en sluten grupp politikers outredda våta dröm. Ett av socialdemokraternas vallöften är att tillse 22500 nya högskoleplatser och yrkesutbildningsplatser under nästa mandatperiod – detta skulle kosta 2,3 miljarder per år. Vart går dessa pengar? Riksgälden lär få sin beskärda del, eftersom de lånar ut pengarna för bygget. De som bygger lär skära guld med kniv. Ett bolag som kommer att få tillgång till många sköna miljarder är Svevia, fd Vägverket Produktion, med Västsvenska Handelskammarens VD  och trängselskatteälskaren Johan Trouvé i styrelsen.

Vem äger då fastigheterna i Haga med omnejd? AB Framtiden är en av Göteborgs Stads insynsskyddade koncerner.  AB Framtiden äger fastigheter för ett marknadsvärde på 66 miljarder kronor, bland annat fastighetsbolagen Bostadsbolaget, Egnahemsbolaget, Poseidon och Familjebostäder. Främst Bostadsbolaget och Poseidon äger en hiskelig massa fastigheter i Haga, Sprängkullen, Vasastan och inom Vallgraven. Ett 50-tal bara i Haga:

Framtiden Fastighetsbestånd Haga

Framtiden AB:s Fastighetsbestånd i Haga

Frågan är om man förväntar sig en fastighetsvärdeökning i proportion till Arenastadens? Med några gamla trevåningars landshövdingehus är detta mindre troligt. Efter sättningar i grunden pga grundvattennivåsänkningar under och efter lerdiket lär man finna för gott att riva Haga, delar av Linné och Vasastan och bygga en ny förtätat stad där man till fullo kan utnyttja Hagatunneln som någon annan betalade. Det sista som ryker lär vara det kommunalägda energibolagets mest strategiskt placerade oljekraftverk i Rosenlund, eftersom det är förknippat med kostsam sanering för kommunen. Hipsterserna som idag ”älskar den underbara trängselskatten” och bor i Haga lär bli erbjudna ”alternativt”  boende någon annan stans. Staden i staden, Haga, lär dö sotdöden efter några år för fäfot om Västlänken realiseras.

Money talks – bullshit walks: Ett aktiebolag skall maximera vinsten, vad än den politiska ideologin kommer dragande med. Det har vi sett så många gånger förut.

Majoriteten i Göteborg och majoriteten i riksdagen har ju visat med all tydlighet att de mot bättre vetande kommer att driva detta projekt till vägs ände. De röstar emot folkomröstning. De förringar, tystar ned och förtalar. Deras propagandamaskineri har de senaste två åren lagt närmare 100 miljoner, två miljoner i veckan, av dina skattemedel i sin ”informationskampanj” som i efterhand skall rättfärdiga de sällsynt dåliga besluten. Detta är Göteborgsandan i ett nötskal. Det är lika mycket som Fabege satsar på tunnelbanan till Arenastaden. Väl använda pengar!

Sista chansen att stoppa detta exceptionella slöseri med skattepengar är vid valet 2014. Rösta NEJ till trängselskatten i folkomröstningen – om ni har möjlighet. Rösta på Vägvalet i kommun, region och till riksdagen.

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och en fristående kommunal revision.

~ av atrewe på 12 augusti 2014.

2 svar to “Vem tjänar på Västlänken?”

  1. Hej Anders!
    Länka gärna hit för mer info om Västlänken:

    http://gbg.yimby.se/forum/thread.aspx?id=2699&page=0&#fp42651

    ha det!
    Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: