Västlänken är tydligen gratis…

Mycket bra replik från Theo Papaioannou, Tom Heyman och Claes Westberg på Trafikverkets lokale direktör Håkan Wennerströms hyllning av Västlänkens förträfflighet i dagens Göteborgs-Post.

Wennerström anklagar allmänheten i svepande ordalag om förljugna påståenden om Västlänkens kostnader. Han avslutar med: ”I dag tyder allt på att projektet håller sig inom *givna ramar*, det vill säga att det blir klart i tid och inom beräknad kostnad. Påståenden om något annat saknar grund.”

Theo & co reder ut Trafikverkets ”givna ramar”, vilka går att finna i Trafikverkets egna dokumentation om Västlänken. När denna dokumentation sammanställs på ett överblickbart sätt framgår det med all tydlighet att Västlänken är Sveriges i särklass dyraste, olönsammaste och mest ofinansierade infrastrukturprojekt – någonsin.

Lågt räknat hamnar kostnaden på *80 miljarder* – och då med en så låg nytta & miljöpåverkan att den är oberäkningsbar.

Västlänken är ett projekt för att föra över ohemula mängder skattepengar till infrastrukturbolagen, exempelvis det Svevia AB, fd Vägverket Produktion, som Västsvenska Handelskammarens vd, Johan Trouvé, är styrelseledamot i.

Trouvé sitter också i Länsstyrelsens ”styrelse”, en Länsstyrelse som ansvarar för godkännande av Västlänkens miljökonsekvensanalys.

Dessutom sitter han i styrelsen för VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, vars styrelse började läcka information ”om kritik i styrelsen” mot VTIs vetenskapliga rapporter som kritiserar Västlänkens beslutprocess för politiska och demokratiska systemfel till G-p:s trängselskattälskare och tågfantast Ulf Nyström sedan Trouvé blev tillsatt.

Trouvé sitter också i Universums styrelse, som ägs av en stiftelse grundad av bl.a. Göteborgsregionens kommunalförbund och Handelskammaren, som ligger mitt emot Handelskammaren och som ”får” en ”ny” tunnelbanehållplats på Korsvägen i och med Västlänken.

Är det konstigt att alla 2700 medlemmar i Västsvenska Handelskammaren, inklusive Volvo Cars och Volvo AB, hyllar Västlänken och ”Ja till Trängselskatt”?

Vem betalar detta ofinansierade kalas? ‪#‎någonannanbetalar‬. Det gör du och jag och våra barn och barnbarn.

Så för våra barn och barnbarns skull: rösta nej till ‪‎Trängselskatt‬ – det enda sättet att bli av med Västlänken, rösta på ‪Vägvalet‬ i kommun, region och riksdag vid ‪valet 2014‬

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och en oberoende kommunal revision.

~ av atrewe på 24 juli 2014.

Ett svar to “Västlänken är tydligen gratis…”

  1. […] och många sakkunniga med dem, har hela tiden hävdat att Göteborgs Stad sitter med Svarte Petter – dock inte om trängselskatten röstats bort – då faller avtalet enligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: