En vård i upplösningstillstånd

I dagarna har man kunnat läsa i lokalmedia om en vård i upplösningstillstånd – både inom Västra Götalandsregionen och inom andra landsting och kommuner. Tidigare har privata aktörer fått klä skott från de rödgröna för vanvård och ”vinster i välfärden”, företrädesvis i stockholmsområdet där borgerlig majoritet råder.
De områden som nu konstateras bedriva en förskräcklig verksamhet är offentligt styrda och ledda. De rödgröna klagar naturligtvis inte, eftersom de styrt Västragötalandsregionen sedan dem bildades för 15 år sedan.

Problemet ligger i att både den offentliga vårdverksamheten och den privata riskkapitalägda vården ( med stora koncernlån som skyfflar ut skattemedel till skatteparadis ) har tappat greppet. Varken den kommunala eller riskkapitalistiska vården styrs med kvalitetsmål – båda har strikt kortsiktig budgetstyrning, vilket leder anorektiska organisationer på båda sidor – med allt vad det innebär.

När kommunen satsar allt mer pengar på annat än kärnverksamhet hamnar skola, vård och omsorg i kölvattnet och får agera budgetdragspel åt vidlyftiga affärer – vinster i välfärden är ett symptom på detta, inte orsak. För politikerna är det skönt att slippa omaket med egna organisationer och hyra in konsulter som får sköta sig själva – man glömde dock kvalitetsuppföljningen i upphandlingen, av den enkla anledningen att man saknar uppföljning i kärnverksamheten – och man kan ju inte kräva mer av konsulten än vad man kräver av den kvarvarande egna organisationen.

Skulle man kräva kvalitet av den egna organisationen, skulle det bli mindre pengar över till prestigeprojekt och studiebesök till Singapore och Kapstaden.

Genom att studera vården som ”brukare” eller ”kund” kan man konstatera att det saknas samordning, gemensamma system, uppföljning och kvalitetsstyrning i Västra Götalands vårdutbud. Politiker verkar ägna sig mer åt prestigeprojekt och studiebesök i fjärran länder än ledning och styrning av kärnverksamheten.

Detta vill vi inom Vägvalet ändra på.

Ett sätt tror vi är att låta Sahlgrenska universitetsjukhusen ha en huvudman – staten, kopplat till universitetet – istället för som idag, ett sammelsurium av huvudmän inom kommun, region och stat. Det skulle också frigöra och renodla resurser för de regionala sjukhusen som slipper slåss om pengarna med ett ineffektivt lett universitetssjukhus.

Västra Götalandsregionen bildades för att förenkla och skapa en sammanhållen vårdkedja. Detta har man misslyckats med i grunden, det finns idag fler organisatoriska enheter och nivåer än det fanns sammanlagt i Bohuslän, Skaraborg, Älvsborg och Göteborgs kommun.

Dessutom har de olika geografiska vårdområdena olika regler, som förhindrar att patienter skickas mellan ”fel” delar av regionen. Man har alltså ökat segregeringen och minskat transparensen i regionen.

Detta vill Vägvalet också ändra på.

Patienten måste komma i första rummet – och då måste sjuksköterskorna och övrig vårdpersonal ha en kompetent arbetsgivare som inte lägger sin kraft på prestigeprojekt, en lön som inte är en skymf mot yrke och professionalitet, samt en dräglig arbetsmiljö.

Respekt, kvalitet och ledarskap saknas, det visar dessa berättelser och var och ens erfarenheter med all tydlighet.

Detta är Vägvalets målsättning och inriktning.

Läs mer på Vägvalets hemsida

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol och en oberoende kommunal revision.

~ av atrewe på 11 juli 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: