Handelskammaren + Ja till trängselskatt = sant?

Politiker, lobby och politiskt styrda bolag är djupt insyltade i varandra och drar sig inte för att trycka till demokratin för att behålla makten. Varje vecka spenderas mångmiljonbelopp av skattemedel på propaganda för trängselskatt och olönsamma politiska prestigeprojekt. Västlänken är ett av historiens mest olönsamma projekt och uppfyller varken miljö eller samhällskrav. Det är en ren transferering av skattemedel till multinationella infrastrukturbolag.

Under #Pratbar den 3e juni, representerades Handelskammaren av dess näringspolitiske chef Stefan Gustavsson. Under den senare delen av ”debatten” (där alla höll med varandra i god Göteborgspolitisk anda), förklarade Stefan Gustavsson, apropå den orättvisa avgiften som drabbar åkare och hantverkare (den drabbar inte polska och baltiska hantverkare), att det företag som inte klarar av några kronor i månaden i extra avgift, det företaget var inte mycket värt. För att tjäna in, låt oss säga en extra femhundring i månaden på marginalen krävs ytterligare fakturering på 5000 kr i månaden, en ansenlig summa för en hantverkare. Blir det en tusing i månaden måste företaget tjäna in ytterligare tio tusen i månaden – då börjar vi närma oss en förlorad månadsintäkt. Med sådana vänner behöver företagen inga fiender.

Stefan Gustavsson fortsätter och konstaterar att vi kommer att få en ny regering till hösten, oavsett vem som vinner. Han säger i nästa andetag att ”Vi vill inte åka dit [Stockholm] och diskutera 5 år gamla beslut”. Vän av ordning undrar: sedan när företräder Västsvenska Industri och Handelskammaren medborgarna och deras demokratiska rättigheter? Senast jag kollade kallade Handelskammarens vd Johan Trouvé det lagstadgade folkinitiativet för ”en blond chefredaktörs ivriga strävan efter att bli känd” (tillmäle för Frida Boisen, GT).

Handelskammaren är institution i Göteborg, som sträcker sig tillbaks till då Göteborgsandan skapades, en tid då stadens politiska makthavare utsågs av de med mest förmögenhet. Handelskammaren är lika gammal som den 300 år gamla anakronismen Göteborgsandan. Göteborgsandan är inte ett positivt begrepp, det är en djupt rotad samförståndskultur i den finare kretsen, där politiker och näringslivstoppar gör upp om storaffärer, infrastruktur och sport utanför offentlighetens ljus, inte olikt den Napolitanska Camorrans arbetssätt – la Bella societá riformata di Gotenburgo. Denna anda befästs fortfarande i Göteborg, den syns dagligen och den kommer ut i dagsljuset varje gång makthavarna i Göteborgscamorran öppnar munnen. Det är kanske inte konstigt att spårvagnsupphandlingen hamnade hos Ansaldobreda i Neapel – eller att jag fått ”hästhuvud i sängen” genom olika former av påtryckningar från den finare världen.

Mot bakgrund av att Västsvenska Handelskammaren så välregisserat går in och stöttar den ideella ”gräsrotsnätverket” ja till trängselskatt var detta väntat. Inte för att det behövs, ja till trängselskatt supportas ju redan av hela etablissemanget, från media med Göteborgs.posten i spetsen till statliga verk, från handelskammare till politiska partier. Flera miljoner i veckan av skattemedel läggs på att basunera ut trängselskattens frälsning. Till och med Trouvé och stadsarkitekt Siesjö har ju hyrts in som sakkuniga av Trafikverket i den domedagsprofeterande ”Norénfilmen” om Göteorgs undergång om vi inte får en tunnel till Haga.

Trots detta skrev mer än tio procent av Göteborgs befolkning på folkinitiativet mot trängselskatt. Kanske för att trängselskatten skall användas till Hagatunneln som kostar minst 3850 kronor – per millimeter. Det är mumma för Svevia AB, det statliga infrastrukturbolag som tidigare hette Vägverket Produktion, som ingick i ”asfaltskartellen och fick 50 miljoner i böter för detta 2007”, som sannolikt kommer att projektleda prestigeprojektet och som av en händelse har Johan Trouvé i sin styrelse.

Göteborgsandan håller som vanligt sina medborgare i kort koppel. Och göteborgarne knyter som vanligt handen i fickan och håller fint mössan i hand. De är vana att så göre. Ty den som går emot får fronta en maffialiknande sammanhållning som nyttjar skattemedel ohämmat för propaganda och för att befästa sin ”rätt” och ”kompetens”. Fråga visselblåsaren Karin Törnqvist som avslöjade myglet på Göteborg Energi – med Kia Andreasson (mp) som styrelseordförande.

Frågan är om de 2700 medlemmarna i Handelskammaren kommer att fortsätta vara ett stödparti åt miljöpartiet och Kia Andreasson, åt kommunisterna och åt de ideologiskt vilsna socialdemokraterna – eller om man kommer att ifrågasätta Handelskammarens syfte med att stödja den religiöst rödgröna, skatteslösande, industri- bil- och infrastrukturfientliga ”gräsrotsrörelsen” Ja till trängselskatt.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol – och att kommunerna skall ha fristående och kompetenta revisorer.

~ av atrewe på 03 juli 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: