Ansvar – ett ord utan validitet i Göteborgs kommun

Göteborgs kommun ansvarar för förvaltningen av ett antal fonder i stiftelser. Stiftelsernas syften är ofta att fördela medel till mindre bemedlade i samhället. I dessa stiftelser sitter politiskt tillsatta styrelseledamöter. Under de senaste dagarna kan man studera i media hur Göteborgs kommun hanterat medel i ett antal stiftelser som man har ansvar för att förvalta. Stiftelserna skall förvaltas enligt det ändamål som stiftaren beskrivit vid instiftandet och länsstyrelsen har till uppgift att kontroller att styrelsen följer stiftelsens ändamål.

Osbeckska fonden förvaltar bland annat ett kapital vars ränteavkastning dels skall läggas till kapitalet för stiftelsens fortlevnad, dels skall återstoden fördelas mellan två ändamål, dels som pensioner eller understöd till personer tillhörande handels- eller hantverksklassen, dels som understöd till föreningar eller enskilda anstalter med ändamål att förbättra medellösa barns hälsa. I Osbeckska stiftelsens ”Reglemente för användningen och förvaltningen af Osbeckska fonden §4” kan man läsa, om man är läskunnig ”Stiftelsen åtnjuter intet arvode”.

Under 2012 fördelades 195000 till 13 personer ( 15000 kr var i snitt), samt 258000 till 6 organisationer (46000 kr per organisation i snitt). Dessutom utgick 46000 kronor till den behövande organisationen Göteborgs Kommun i form av arvode till stiftelsens politiks styrelse – i strid med stiftelsens ändamål och reglemente. I strid med reglementet har alltså kommunens politiska förvaltarskap åtnjutit arvode, dessutom har detta skett slentrianmässigt under lång tid, åtminstone sedan 2007. Totalt handlar det om över 300000 kronor som delats ut i ”god tro”, med kommunrevisorernas goda minne och med stadsjuristens accept, till ”behövande politiker”.

Detta är inte en enskild händelse, kommunen förvaltar 100 stiftelser och tar ut över 2,2 miljoner i arvode under 2012. Dessutom skenar ”förvaltningskostnaderna”: 2012 förvaltades det för drygt 5 miljoner, 2 miljoner mer än 2007 – trots att antalet stiftelser som förvaltas minskat från 127 till 100. Som exempel delade August Ringnérs stipendiefond ut 610000 kronor 2012, och förvaltningskostnaderna var 220000 kronor. Samtidigt delade politikerna på 83000 kronor.

Alliansen yrkade i december om att: ”Även om föreskrifterna för en stiftelse kan behöva ändras så är det viktigt att de följs, så länge de gäller”. De rödgröna anslöt sig till yrkandet i efterhand. Det blev tydligen för svårt för de rödgröna att bestrida ett yrkande som handlar om att kommunen skall följa lagen…

Göteborgs kommun har haft 22 workshoppar i verksamhetsutveckling – har nu en uthållig öppen slogan…

Trots detta, när Alliansen kräver återbetalning av de felaktigt utbetalda arvodena, går Kia Andreasson ut i god Berlusconistil och viftar bort styrelseledamöternas ansvar, eller åtminstone deras och kommunens skyldighet att ta ansvar för felaktigheter begångna:

Det är ju helt uppenbart att de som sitter i styrelsen har gjort fel och jag är förvånad att det pågått så länge, säger Kia Andreasson och frågar sig varför inte revisorerna eller länsstyrelsen slagit larm.

Detta är beklämmande – som vanligt skyller ledarskapet på den (eget tillsatta) bristfälliga kontrollen. Det är revisorernas och länsstyrelsernas fel att det inte kontrolleras. Är det då så att man inte har något ansvar så länge det upptäcks? Eller hur går resonemanget bland våra representativt valda politiker? Kanske är det Länsstyrelsens insynsråd med miljöpartistiska riksdagsledamöter och VD för Västsvenska Handelskammaren som inte gjort sitt jobb?

Kia Andreasson fortsätter:

Samtidigt tycker jag inte att unga politiker som tagit sig an sitt kanske första politiska uppdrag skall drabbas av en återbetalning som kan vara ganska hög för deras ekonomi.

Det är alltså detta som är Kias tolkning av parhästen Anneli Hulténs bevingade uttryck ”vända på alla stenar” när man letar korruption bland det politiska frälset? När något olagligt, oredligt eller etiskt felaktigt som involverar politiker upptäcks, skall man ”vända blad” och efterskänka de medel som politikerna i ”god tro” förskansat sig? Det är detta som kallas ansvar – rödgrön-style. Det är inte så konstigt att politikerföraktet ökar exponentiellt i  den kära goa gamla stan.

Winner and 1st runner up in the 1st annual Miss Förstånd competition

Jag är också behövande…

Om man accepterar att åtaga sig ett styrelsearbete i en stiftelse innebär det att man är utsedd av en huvudman att ta ansvar för de beslut som fattas. I detta åtagande ligger rimligtvis att man, bland annat, läser stiftelsens ändamål och styrdokument. I annat fall är man på läktaren! Det är inte att man fått tillträde till en latteklubb för likasinnade. Det enda som krävs är att man läser innantill, helst innan man accepterar uppdraget. Enligt Andreassons resonemang är det ”synd om mina små lärjungar som kanske fått sitt första politiska uppdrag…” Politiker som förvaltar vårt förtroende har inte ens kravet på sig att vara läskunniga!?

Normalsvensken förutsägs kunna hela skattelagstiftningen som KATEKESEN! Om en medborgare inte kan CSN:s , försäkringskassans eller migrationsverkets regelverk kommer fan och hämtar en. Om man är en dag försent med att betala 8 kronor trängselskatt kommer det en fascistoid avgift på 500 kronor på posten.

Politiker som försnillar under årtionden är det synd om, enligt Kia Andreasson (mp), och skall få hela beloppet efterskänkt. Detta, mina damer och herrar, detta är vad den rödgröna Göteborgs Kommun anser vara ”vända på varje sten” för att komma åt korruption och nepotism. Det är inte så konstigt att Göteborgs kommun trivs med att upphandla spårvagnar från Ansaldobreda i Neapel, från vart det fina återförenade sällskapet ”Bella societa’ riformata” är sprunget. Snart har jag väl ett hästhuvud i sängen.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol. Och återinföra tjänstemannaansvar!

 

Uppdatering!

Efter att detta inlägg publicerats har rödgrönt gått med på att återkräva ”åtminstone tre års arvoden”. Men hur detta skall gå till eller i vilken omfattning får vänta till efter sportlovet. Jaha – det blir väl en tummeltott…

~ av atrewe på 04 februari 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: