Trängselavgift eller trängselskatt?

Läste en artikel i GT i dag med rubriken Vägrar trängselavgift: ”Liknar bluffakturor” Den handlade om en herre som åkt förbi Göteborg i augusti, på väg från Värmland till Tyskland. I Göteborg passerades trängselbågarna och bilen trängdes för 18 kronor under 5 minuter. Oturligt för herr bilägare lyckades inte staten skicka en faktura till honom i oktober. I november fick han istället en faktura på 518 kronor,

Det kan tyckas att trängselavgift eller trängselskatt är samma sak. Men det är det inte.

1_4_18_Swedish_road_sign.svg_-580x580

Skylt för avgift eller skatt?

Om det vore en avgift måste avtal ingås, fordon kan då kunna avgiftsbeläggas oavsett bilens registreringsland, samt man skall kunna betala med kontanter (se missledande vägskylt, förevisade en hand som tar emot mynt, som felaktigt används vi Göteborgs infarter och genomfarter). Dessutom får man ej med avgift finansiera annat än den väg som man åker, och det skall finnas en alternativ väg att ta sig fram på – enligt EU direktiv.

Inget av detta är uppfyllt i det svenska fenomenet och politiskt juridiska kontaminationen ”trängselskatt”.

Om det vore en trängselavgift, hade 500 kronor i förseningsavgift för 18 kronor varit att betrakta som ocker. Om en nationalstat hade undlåtit att skicka ut faktura för en avgift debiterad i ett ensidigt ingånget avtal, och dessutom hade utfärdat 500 kronor i förseningsavgift + ränta, hade det varit en fascistoid handling och Sverige hade blivit dömd för folkrättsbrott i Haag.

Alltså, då ingen trängselavgift existerar i Sverige, kan denna ej vägras. En skatt däremot har envar skyldighet att underrätta sig själv om, staten har ingen skyldighet att fakturera – du skall veta vad du skall betala i skatt ändå.

t4

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol.

~ av atrewe på 25 januari 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: