Göteborg når riksmedia

Det är sällan Göteborg hamnar i riksmedia. Det skulle vara om någon Göteborgare på riksmedia dristar sig att göra ett reportage om Göteborg. Plötsligt händer det. Idag har både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet omnämnt Göteborg i sina nätupplagor, i kölvattnet av ett reportage i riksmedia SVT.

Dagens Nyheter ägnar sin ledarsida åt Rivierans guldgossarI sin analys gör DN en jämförelse mellan hur ett företag och en kommun skulle kunna hantera situationen. Ett företag har en extern revision, men det har inte en kommun. Utan omsvep avverkas problematiken med att kommunerna saknar revision i allmänhet, och Göteborgs i synnerhet. Inga-Britt Allenius citeras, begrepp som  ”institutionaliserat jäv” förekommer, där politiker skall granska politiker. Detta är dock inte bara ett kommunalt problem. Konstitutionsutskottet fungerar på samma sätt.

DN:s analys haltar dock: det är rollen som styrelseordförande i ett kommunalt miljardfastighetsaktiebolag som kommunalrådet Anna Johansson (s) har när VD:n Bertil Rignäs lämnar in kvitto på ”den lilla svarta” lunchen för €60 och kvitto på måltid för 3000 kronor med fiktiva gäster. Och det är i sin roll som styrelseordförande i detta bolag som Anna Johansson (s) attesterar Bertil Rignäs kvitton. I detta fall gäller både ABL och BFL. Anna Johansson (s) försvarar senare sin attestering med:

  1. hon kan inte kolla alla kvitton,
  2. varken hon eller Bertil kan franska.

Nu kan man ju tro att man som ordförande i ett kommunalt miljardbostadsaktiebolag sitter och attesterar kvitton dagarna i ända. Men så är det inte, som ordförande i ett kommunalt miljardbostadsaktiebolag attesterar man bara VD:s utlägg. Mot bakgrund av ”affärernas” Göteborg, ”Muteborg”, ”Varje sten skall vändas”, det kommunala miljardenergiaktiebolaget Göteborgs Energi med ordförande Kia Andreasson (mp) i spetsen, UPP!, spårvagnsupphandlingar som spårat ur, mm, mm, så tycker man att styrelseordförande för ett kommunalt miljardbostadsaktiebiolag skulle kunna ta sin roll på större allvar, och inte bara som ett likgiltig arvegods från sin far, Göran Johansson (s), styrelseordförande i det kommunala miljardnöjesaktiebolaget Liseberg AB.

Vad finns bortom Stockholmshorisonten?

Vad finns bortom Stockholmshorisonten?

Anneli Hultén (s), försvarar också hattrullningen i Cannes, och säger att Göteborg (troligtvis skattebetalarna som avses här) nog får till baks mer än det kostat. Det här ”nog” är intressant. Det är samma ”nog” som används i andra ”investeringssammanhang”, exv Västlänken. Västlänken är också ”nog” samhällsekonomisk. Om man får tro Trafikverket, Trafikkontoret, Björn Siesjö (som badat i champagne utan att begära traktamente i två år i Cannes), och företagens vänner. Men som DN konstaterar, goda relationer med leverantörer (som var syftet med ”Öppen Bar” för en halv miljon kronor) har inte så stor betydelse när det kommer till kommunal upphandling. Eller rättare sagt, det skall inte ha någon betydelse. Nu vet vi alla hur det är med den saken, särskilt när det gäller Göteborgs kommun. Spårvagnsupphandlingen visar tydligt att det inte handlar om bästa produkt och service.

När den politiska ledningen i Göteborgs kommun skall vara handlingskraftig mot korruptionen, svågerpolitiken och alla stenar skall vändas, då drar man in handkassan för fritidsledarna i Länsmansgården, men man låter pellejönsarna som leker gåsleverbaroner med apanage på +100kkr i månaden gå under radarn – om och om igen! Det är patetiskt och oförsvarbart – ursäkterna är som sagt tunnare än nattens nyis.

Svenska Dagbladet har egentligen inte upptäckt att det råder en politisk härdsmälta och veritabel kataklysm avseende medborgarnas förtroende för den rödgröna majoriteten i Göteborg, i synnerhet, och politiker i allmänhet (just det, det är rödgrönt styre i Göteborg). Istället ägnar man sig åt mer lättsmälta frågor, som fotboll. Man noterar att IFK Göteborgs ordförande Bertil Rignäs (som blev inkuppad under buller och bång för något år sedan bakom lyckta dörrar i god göteborgsanda av Bella societa’ riformata di Gotenburgo), tar en tajm-aot på obegränsad tid. Rignäs har nämligen blivit polisanmäld för bedrägeri i något annat sammanhang och riskerar att efter besludlat sig själv, också besudla IFK Göteborgs varumärke. Rykten säger för övrigt att IFK Göteborg överväger att göra som Allmänna Idrottsklubben i Solna, mot bakgrund av kommunens självbesudlande, ta bort ”Göteborg” från varumärket och bara använda ”IFK”

Göteborg förekommer dock på annan plats i Svenska Dagbladet. Det är i ett debattinlägg från 4 socialdemokrater i Mälardalen som tycker att Trafikverket för vilseledande propaganda och inte ser till allmännyttan. Tågpolitiken som Trafikverket för på uppdrag av regeringen syftar ej till ökad samhällsnytta, utan till transferering av allmänna medel till näringslivet. Det heter bland annat:

Trafikverket prioriterar fler privata aktörer – inte samhällsekonomin, jobben och resenärerna. Detta sker på uppdrag av regeringen.

Detta är en tes som stämmer även för Västsvenska paketet och Västlänken. Det blir allt tydligare att Västsvenska paketet är underfinansierat. Mötena i Göteborgs trafiknämnd tydlig indikation. Det uppmärksammades också i ett debattinlägg i G-P av arkitekten och fd projektledaren för Vision Älvstaden, Bo Aronsson. Det blir tufft när det visar sig att Trafikverket sålt in en lågbudgetlösning av Västlänken till politikerna som en lyxvariant, och Göteborgs representativa politiker slukat wobblern med tafs och allt som en gädda i Gullbergsvass. Sedan, när Göteborgs tagit över betalningsansvaret för hela projektet kan de ofinansierade delarna pysa upp till ytan. Snabba beslut av stressade politiker inför en valupptakt brukar generera stora intäkter för privata aktörer. Gratis är gott. Eller som jag diktade vid annat tillfälle med hjälp av holländare som en gång byggde staden:

Göteborg den stora byn,
som ligger pålad uppå dyn;
Om staden kantrade i lera,
vem skall då finansiera?

Det är dock frapperande hur oppositionspolitiker (s och mp) i Mälardalen använder samma argument mot Trafikverket och regeringen som den politiska uppstickaren Vägvalet använder mot mp, s, vpk och stora delar av oppositionen i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Detta blir en svår nöt att göra trovärdig i kommande valkampanjer, och vi kan förvänta oss mycket valfläsk och smutskastning från en sargad rödgrön konstellation.

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 08 november 2013.

Ett svar to “Göteborg når riksmedia”

  1. […] verksamhet karakteriseras närmast av institutionaliserade jävsförhållanden. Detta gäller också revisionen. Det säger sig självt att detta nätverk av personer på en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: