Göteborg City Shopping – en Beryozka som miljökompenserar den globala uppvärmningen

Kia Andreasson (mp) brukar förfasa sig över klimatpåverkande utsläpp och dess motor, den globala shoppingen. Senast den 5 oktober skrev hon i ett debattinlägg tillsammans med månadens miljöprofil Cecilia Solér, universitetslektor i marknadsföring vid Handelshögskolan i GT och ondgjorde sig över att skattesänkning ökar konsumtionen och den globala uppvärmningen. Sin vana trogen skall sådant beteende bestraffas med höjd skatt, nya avgifter och allmän försämring av livspusslet, främst hos låg- och medelinkomsttagare. Eftersom en stor del av skattesänkningen hamnar utomlands, och inte bidrar till nya jobb i Sverige, tycks det vara enklast att stänga gränserna för att nå Kias (och Göteborgs och Sveriges och EUs) mål.

Kia säger att Sverige inte alls är föregångsland i klimatarbetet. Våra klimatpåverkande utsläpp har ökat med 15% procent mellan 1993 och 2010 – och detta är naturligtvis bilarnas och flygplanens fel. Stäng gränserna! Studeras detta närmare, som tre forskare vid Uppsala universitet gjort, så visar det sig att kultur, hälsovård och utbildning bidrar lika mycket som hela stålindustrin i klimatpåverkande utsläpp. Då blir det jobbigt, detta behandlar inte ens Naturvårdsverket i sitt ”Underlag till färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050”. Mycket enklare att ryggradsbeskatta en pick-up eller en bil.

Tidigare har jag resonerat och raljerat lite kring miljöpartiets dubbelmoral i miljöfrågorna. När det kommer till att göra livet surt för låg- och medelinkomsttagare skyr man tydligen inga medel, men om något av stadens företag skulle tjäna sig en hacka, då läggs alla ideologier genast åt sidan. Det samma tycks vara fallet när staden vill profilera sig som shoppingdestination mot fossilenergipengastinna norrmän – som i flock invaderar staden varje lördag för att köpa billiga produkter importerade från Kina, äta argentinsk entrecôte med australiskt vin på restaurang, sova på hotell för att sedan dra hem i sin XC90 till Oslo på söndagens eftermiddag. Metro frågar försynt projektledaren på Go:teborg & co om detta inte strider mot stadens och politikernas miljöprofil – svaret blir att det inte går att ta shoppingen ur en storstad, det är en del av upplevelsen. Och shoppingen har ju faktiskt sedan 2007 genererat 4000 nya jobb i Göteborg, mitt under pågående ekonomisk kris i Europa.

Enligt miljöpartiets resonemang skall tydligen Göteborg vara en liten söt Berioska för hugade besökare, medan svenskarna skall hindras från att konsumera genom skattepålagor för att återta förstaplatsen på som världens mest beskattade nation.

Det kan synas märkligt att politiker och myndigheter har en förkärlek för att hela tiden öka beskattningen istället för att sätta sig och fundera över varför de inte, med världens näst högsta skattebelastning/underlag klarar av att vara mer effektiva. Inga-Britt Ahlenius genomskådade detta för länge sedan, och sammanfattade det i ”den Svenska staten är en papperstiger”. Sedan verk, myndigheter samt statliga och kommunala bolag har politiserats och med politisk nepotism som främsta bedömningsunderlag för tillsättande av ledning, har den svenska offentliga sektorn blivit ofantlig, enligt Ahlenius. Men nepotismen och politiseringen fortsätter, kommunerna blir mer och mer korrupta och bildar oheliga allianser med myndigheter och ”företagens vänner”. Ahlenius, som numera innehar Assar Gabrielsson-professuren på Handelshögskolan i Göteborg, skrev senast den 7 oktober 2013 i GT om kommunernas kollegiala förhållningssätt till revision och insyn: förtroendevalda revisorer är ett institutionaliserat jävsförhållande som inte har något med oberoende revision att göra.

Så det är väl därför Västlänken, som är samhällsekonomiskt olönsam i ”Nationell plan för transportsystemet 2010-2021” plötsligt seglar upp som ett ”lönsamt” alternativ när någon annan finansierar via en ny nyliberal medfinansieringsskatt (låg- och medelinkomsttagare).

Kvalitetskontroll i stat och kommun trumfas tydligen över av ordmakarnas kvantitetsextravagans i skatteindrivning – fria luncher är alltid bäst när andra betalar.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 08 oktober 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: