Nyliberalt bakslag i riksdagens trafikutskott, ambivalens till kommunal medfinansiering av nationell infrastruktur

De rödgröna, kommunister, socialdemokrater och miljöpartister, lierar sig med brunskjortorna i sverigedemokraterna och går emot nyliberalerna i Alliansen avseende kommunal medfinansiering av infrastruktur till sjöss.

”Staten skall inte kunna smita undan sitt ekonomiska ansvar för det som ger nationellt eller regionalt mervärde”, säger Lars Johansson (s), göteborgare och ledamot av trafikutskottet.

Tydligen gäller detta inte (trängsel)beskattning av privat ägda bilar för finansiering av rälsbunden infrastruktur av nationellt intresse. Dubbelmoralen riksdagspolitikerna visa är av hög klass.

Trafikutskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström (m) kontrar med att detta beslut hindrar kommunerna från att investera i infrastruktur som skulle ge dem ett mervärde. Detta är naturligtvis att slag i nyliberalernas veka liv, som hindrar en förskjutning av skattetrycket från höginkomsttagare (statlig inkomstskatt) till låginkomsttagare (finansiering av nationellt intressant infrastruktur från kommunal budget och/eller privata bilar) samt frigörelse av stora ofinansierade infrastrukturprojekt med oklara statliga finansiella garantier. Det senare ett Klondyke för infrastruktur-, väg- och anläggningsföretag, som till exempel det statligt ägda Svevia.

Vi sätter helt enkelt stopp för regeringens försök att flytta ansvar för infrastruktur till kommunernas skattebetalare, säger Lars Johansson (s).

Hur skulle det vara om den tvetungade socialdemokratin visade ryggrad, civilkurage och avslutade samarbetet med miljöpartiet med just den motiveringen.

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 01 oktober 2013.

Ett svar to “Nyliberalt bakslag i riksdagens trafikutskott, ambivalens till kommunal medfinansiering av nationell infrastruktur”

  1. […] och Västlänkens problembild redovisas här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: