Det enda jag vet säkert, är att jag inget vet

Nyliberalismen frodas i Sverige. Vi har världens mest liberala vinstgivande skolsystem, vi ger bort våra naturtillgångar till multinationella gruvjättar och vår stat driver banker (tills igår) och multinationella energibolag. Staten sänker även skatter för höginkomsttagare och höjer den för låginkomsttagare genom exempelvis olika typer av kommunal medfinansiering.

Sedan Västlänken 2009 seglade upp, från underst i Trafikverkets runda arkiv, som den framtida frälsaren för Go:teborgs stads infrastruktur, näringsliv och generella överlevnad, och sedan det samtidigt beslutades att dess förverkligande skulle finansieras av de klentrogna, har dess förkunnare krupit fram ur skrymslen och vrår och trummat dess förträfflighet. Det enda förslaget i den Nationella planen 2010-2021 som klassats som samhällsekonomiskt olönsamt, Västlänken, blev nu plötsligt lönsamt. Varför?

Var gång Trafikverket, Göteborgs stad, Organisation representerandes 2700 företag, eller självorganiserande tyckare erbjudits fakta kring Västlänkens effektivitet, tekniska och ekonomiska risker eller obefintliga samhällsnyttor – har detta besvarats med idel ”nya beräkningar” innehållandes svar av karaktären ”icke beräkningsbara samhällsnyttor”, motivering från politiker att ”vi kan inte vänta, något måste ske nu, inget har ju skett på 20 år”, eller att ”alla företag i Västsverige kräver trängselskattefinansierad infrastruktur i form av en tågtunnel till Haga”.

När den vetenskapliga bevisningen blir för tuff börjar rämnar propagandamaskineriet, och man går över till pungsparkar och mera skygg verksamhet:

  • Vägvalets partiledare, som är av grekisk börd och vars släkt överlevde nazisternas koncentrationsläger kallas för främlingsfientlig av miljöpartiets Starke Man.
  • Trängselskattens och Västlänkens ifrågasättare blir av Björn Siesjö, Diplomarkitekt i Staden, kallade dinosaurier och bakåsträvande ”vita kränkta män” – som därmed inte kan försvara sig utan att därmed bli bakåtsträvande vita kränkta män.
  • Tidningsankor om häxdekaler trummas ut i dagspressen för att förstärka den vita bakåtsträvande kränktheten med ett skålpund kvinnoförakt.

Det är ju till och med så, att när samhällets tillskyndare får mothugg från ärevördiga vetenskapliga institutioner, så konstateras lugnt ett: ”Jaja, det är ju bara en (1) forskare/riksrevision/specialist”. Sedan kommer det en till och en till… Nu senast visar det sig att en (till) forskare på Institutionen för Kulturgeografi konstaterar att den politiska masshysterin kring regionförstoring genom ökad rörlighet bygger på en politiskt skapad och regenererad myt. Maja Essebo är inte först, Niccolò Machiavelli studerade mytbildning som maktutövning redan 1513, Gareth Morgan beskrev bl.a. mytbildningar i samhället som ett psykiskt fängelse i Images of Organization, 1985, och Robert Pirsig beskrev 1991 samhället som ett autonomt självåterskapande maktmönster i Lila – an inquiry into Morals,

När makten är hotad helgar medlen ändamålet – maktutövning hävdar makt. Och i sann göteborgsanda, om inget annat sker vid valet 2014, lär makten inom la Bella societa’ riformata di Gotenburgo fortsätta med sitt ränksmideri bakom lykta dörrar.

När debatten står förlorad återstår förtal,

som en gammal grek sa.

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 25 september 2013.

2 svar to “Det enda jag vet säkert, är att jag inget vet”

  1. Glöm inte Richard Florida som med sina myter om den ”Kreativa Klassen” försöker visa på att framtida välstånd, framgång, frälsning och lycka kommer av att fler människor bor i städerna.. at städerna växer så att ”kreativa kluster” bildas och att det är i dessa kluster är det denna ”kretaiva klass” som är de som skapar de nya näringarna, jobben, innovationerna och göder en stor undervegetation av teatrar, kultur och latte-kafeer! 😉

    En framtida ”lycko-värld” där solen alltid skiner, det är alltid minst 20 grader varmt, att människorna kag flanera och ströva från lattekafe till lattekafe och diskutera och skriva… 😉

  2. […] Trängselskattens och Västlänkens problembild redovisas här, här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: