Göteborg avtalar om kommunal medfinansiering av särintresset hamnförsvaret

Göteborgs kommun har som första kommun i Sverige skrivit ett avtal med riksdagen om kommunal medfinansiering av försvaret av Göteborgs hamn i syfte att uppfylla International Ship and Port Facility Security Code. Skatten är utformad som en separat försvars- och terroristskatt som kommer att åläggas fysiska i Sverige mantalsskrivna personer som trafikerar färjor till Danmark och Tyskland. Även personfärjor till södra skärgården kommer att omfattas av medfinansieringsinitiativet.

Avgiften kommer att tas ut på biljettpriset samt som en särskild moms som man för enkelhetens skull skall betala själv innan nästkommande månads slut för att undvika ett strafföreläggande på 500 kr. Avgiften utgår endast för personer skattskrivna i Sverige som ej reser i tjänst. Övriga EU- och världsmedborgare är undantagna. Skatten beräknas dra in c:a 1 miljard om året.

Statsmakten motiverar medfinanseringen med att Göteborgs kommun har ett särskilt intresse av att försvarets verksamhet även i fortsättningen kommer att vara förlagd i kommunen, samt, att försvarets närvaro innebär mycket goda sk spin-off effekter i den lokala och regionala ekonomin.

C:a 56% procent av den indrivna skatten kommer försvarsmakten till godo, resterande belopp finansierar skatteindrivningens infrastruktur. De c:a 100 miljoner som årligen beräknas indrivas i straffavgifter tillkommer oavkortat staten.

Kia Andreasson, kommunalråd för miljöpartiet i kommunen, anser att beslutet är välgrundat och fast förankrat i den politiska myllan. Hon tillägger även engagerat att en lokal kommunal medfinansiering av Göteborg Energis vindkraftpark i Hake Fjord kommer att tas ut av företagets nätkunder och som bor i något av Göteborgs stads bostadsbolag.

”Våra kunder kommer att inse att det är för deras egna bästa, och det är ett stort steg mot att bli utsedd till Innovative Enviromental Friendly City av Eurocities”, kommentera Kia Andreasson.

Även denna skatt kommer att dra in en miljard till statskassan. Enligt avtal med regeringen kommer 56% av skatten att återbördas Göteborgs kommun efter avdrag för registerhantering hos skattemyndigheten.

Anneli Hulthén, socialdemokratisk kommunalråd, vill inte kommentera besluten med annat än att frågorna är utagerade då de diskuterades i samband med valen 2006 och 2010.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 27 maj 2013.

2 svar to “Göteborg avtalar om kommunal medfinansiering av särintresset hamnförsvaret”

  1. Hej, varifrån kommer citaten från Kia Andreasson?

  2. Texten handlar om fenomenet kommunal medfinansiering, belyst genom att sätta det i ett kontext bestående av annan struktur av nationellt intresse – för att visa hur fel den nya skattebasen är.
    Det är alltså ett kåseri om en fiktiv verklighet. Kanske från ett parallellt universum, eller en inte alltför fjärran framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: