Demokratin vann första steget, nu kan politikerna får råd – men behöver inte ta dem…

Idag röstade kommunfulmäktige för att genomföra en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg. 53 mot & 28 för folkomröstning.

En folkomröstning är endast rådgivande. Ett ”nej” i t.ex. trängselskattefrågan innebär att det finns en förtroendeglipa mellan de representativt valda politikerna och väljarna. Hur politikerna väljer att hantera frågan är naturligtvis upp till dem. Problemet är att de undlåtit att föra en dialog med folk. 

Politiker i Göteborgs kommunfullmäktige har till och med vittnat om att det var locket på avseende trängselskatten inför valet 2010, trängselskatt fick inte lov att bli en valfråga. Hur föreeträdarna för trängselskatten då kan stå upp och påstå att trängselskatten har varit en fråga vid två val är för mig obegripligt. De kör samma retorik mot väljarna som de kör mot sina politiska motståndare, med skillnaden att de faktiskt skäller på folk som valt dem, satt dem vid makten. Nu alienerar (s) sin väljarbas, ”arbetarklassen”, och många går och väljer (sd) istället – vilket är mångt farligare för demokratin än en folkomröstning.

Infrastruktur av nationellt intresse skall naturligtvis finansieras av staten. Kommunal medfinansiering är en ny moms som moderaterna har infört för att trycka ut mer ansvar på kommunerna, samtidigt behåller staten kontrollen över pengarna eftersom all skatt är statlig, även lokalviggad vägmoms. Den debatten pågår just nu i Stockholm – huvudkommunen trode de skulle få pengarna från trängselskatten… Malmö sålde ett par kommunala bolag, Göteborg har 117 st, högst värderad kommunkoncern i Sverige. Sälj ett par av dem.

Vad är nästa kommunala medfinansieringsprojekt? Försvar av Göteborgs hamn eller Gotland? Sveriges militära försvar är ju ett särintresse har vi ju hört, och då är det väl bra om de som har intresse av särintresset betalar…

Det västsvenska paketet som det ser ut är framkrystat under största brådska under sommaren 2009. Det har kritiserats internt på trafikverket och av riksrevisionen. Paketet är ett politiskt missfoster som saknar grund i relevanta data. Det finns alternativ som majoriteten i kommunfullmäktige i Göteborg inte vill kännas vid, eftersom det har gått prestige i projektet.

I tillägg är upplägget kring trängselskatten en ekonomisk mardröm. Enligt budgeten skall de privata bilägarna betala 25 miljarder för att finansiera 14 miljarder järnvägstunnel. 11 miljarder går till kråkorna. Ungefär som sms-lån. Om budgeten håller, vill säga. Och det säger riksrevisionen att den inte gör. 

De 236000 förmånsbilbrukarna behöver inte betala, ej heller firmabilar eller utländska fordon. Kvar är låg och medelinkomsttagare – dvs socialdemokraterna medverkar till att införa en skatt som till stor del drabbar arbetarklassen.

Nu äntligen kommer de representativt valda politikerna att få ta dialogen med medborgarna inför en folkomröstning om trängselskattens vara – den nya skattebasen kanske accepteras, med eller utan förändringar.

Att en representativ demokrati skulle innebära att en elit skulle få cart blanche mellan valen är olyckligt. Förstärkt folkinitiativ är till för att koppla ihop politiker & politruker med folk – annars blir det som i Göteborg – eller i Husby (eller miljonprogrammet, eller…) 

Förövrigt emanerde miljöpartiet som ett ”populistiskt enfrågeparti” ur de representativt valdas taffliga hantering av folkomröstningen om kärnkraft 1980. ( ni kommer ihåg, linje 1: ja, linje 2: nja, linje 3 nej) Miljöpartiets förra språkrör tillika ordföranden i konstitutionsutskottet, Peter Eriksson, var drivade i de grundlagsförändringar som mynnade ut i det förstärkta folkinitiativet – vars syfte bland annat var att stävja de representativt valda politikernas valhänta hantering av folkinitiativ. Miljöpartiet har naturligtvis omfamnat det förstärkta folkinitiativet i sitt partiprogram. Kia Andreasson borde känna till sin historia och sitt partiprogram lite bättre kan tyckas, oklart vilka drivkrafter hon har.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 23 maj 2013.

Ett svar to “Demokratin vann första steget, nu kan politikerna får råd – men behöver inte ta dem…”

  1. WORD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: