Trängselskatt är ett jävla skit, nu har vi baxat den ända hit…

…kanske inte var Anders Westgårdh’s syfte att framföra när han parafraserade Kjell-Olof Feldt’s berömda notering i plenisalen om den från början dödförklarade och sedan 20 år avvecklade kollektiviseringen av företag i Sverige – löntagarfonder och dess försörjare vinstdelningsskatten.

Nu hyllar istället Westgårdh avgiftifieringen av traditionellt statlig verksamhet, dvs lokal medfinansiering av nationell infrastruktur. Rösta inte trafiken 20 år tillbaks i tiden, heter det. Det är mycket märkligt ur många synvinklar. Det är nämligen allmänt känt att infrfastrukturinvesteringarna i Göteborg varit eftersatta i 20 år, att dra ”trafiken” 20 år tillbaks ur det perspektivet skulle därmed varken göra till eller från. Om vi i stället ser till mängden trafik, så har exv trafiken genom tingstadstunneln ökat med 13% de senaste 20 åren, så det torde ju vara gynnsamt för herr Westgårdhs teorier.

Så vad är det då som är herr Westgårdhs probelm? Jo, tydligen är det vägtullarna som enligt Westgårdh röstades igenom vår förra riksdagsvalet. Eller snarare, möjligheten att riksdagen skall tvingas hålla en folkomröstning om detta för att 57475 människor i en mödosamt orkestrerad namninsamling. Hmm…

Till en början så är det inte riksdagen som beslutar i kommunala frågor – utan det är kommunen. Om nu regeringen inte gjort nationell infrastruktur till en kommunal medfinansieringsfråga, vilket man gjort, så hade detta inte varit ett problem. Nu har riksdag gjort det till en kommunal fråga, och då får man ta författingen dit man kommer.

Sverige har också en grundlag som tillåter en utökad direktdemokrati i frågor av kommunal kompetens. Det är denna grundlag som herr Westgårdh angriper med förminskande attribut när han kallar den för mödosamt orkestrerad, ironiserar över ”sköt dig själv och skit andra” och ”miljöproblem är obevisad propaganda”. Herr Westgårdh erkänner till och med att den representativa processen inte varit en demokratisk skönhet – vilket tillyttermera visso underminerar hans ställningstagande för trängselskatten.

Centern i Halland verkar ha samma problem när de blandar in hela regionen i frågan när de anklagar moderaterna i Göteborg för att inte ta ansvar. Det är ju just det som blir problemet när man skickar en nationell fråga till att landa i en kommun. Varför argumenterar Centern i Halland om vad Moderaterna i Göteborg skall göra åt att det bor 1,6 miljoner i Västra Götaland? Om Göteborg är Nordens logistikcentrum, varför gör regeringen det en kommunal medfinansieringsfråga där endast låg- och medelinkomsttagare skall betala? Det är kanske på grund av den logiken inte så konstigt att ingen i Göteborg röstar på Centern – kanske finns det hopp om våren i Göteborg i alla fall.

Om nu 57475 människor i Göteborg anser att den representativa demokratiska processen inte varit en skönhet och skrivit på ett upprop om att väcka frågan i ett direktdemokratiskt forum, är herr Westgårdhs uppmaning till dem att bita i det sura äpplet, luta sig tillbaks och njuta? Vari ligger trösten i det? Vad skall vi accpetera nästa gång? Att kommunalråden beslutar om att höja sin egna pension retroaktivt?

Det är inte medborgarna som blivit utsatt för den representativa demokratins fulhet som skall skämmas. Det är inte de låg- medelinkomstagare som får betala med skattade medel, för framfart med bil finaniserad av skattade medel, framdriven av beskattat bränsel, på den redan skattefinansierade vägen, som skall skämmas. Nej, herr Westgårdh, du får skämmas själv för din oinitierade litania. Det är korkat.

Lika korkat som när Centern i Halland hotar med att regeringen kommer att strunta i Göteborg och investerar någon annanstans: 1, Det har regeringen redan gjort i 20 år, 2. Med västsvenska paketet är det inte regeringen/staten som investerar i Nordens logistikcentrum, det är låg- om medelinkomsttagare i Göteborg. 3, investeringarna skall gå till ett megalomant skrytprojekt utan teknisk riskanalys, likt Hallandsåstunneln. Det är korkat.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författingsdomstol

~ av atrewe på 15 april 2013.

Ett svar to “Trängselskatt är ett jävla skit, nu har vi baxat den ända hit…”

  1. Mycket bra analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: