Göteborgsandan värre än diktatur

Vad är det som gör det gemensamma samhället blir säkert för medborgaren? Enligt twitter från Anna Johansson, (s), är det tveksamt om det är värt att satsa på kvalitetledningssystem inom kommunal verksamhet. ”De är ofta dyra och stora”, heter det. David Lega (kd) är inne på samma spår, man skall inte kontrollera ihjäl den kommunala verksamheten, det räcker med att en annan syn på ”värdegrunden” i samhället. I riksdagen har man i svensk konsensustradition ett egenrevisionssystem (istället för ett normalt demokratiskt förfarande med författningsdomstol) där kollegorna i riksdagen kollegialt skall kontrollera varandra.

Göteborgs kommun har under de senaste 25 åren regerats under den ickedemokratiska formen ”Andan”. För att Andan skall fungera behöver man samla alla beslutsfattare i staden bakom lyckta dörrar. Enklast görs detta genom att bolagisera så mycket av verksamheten som möjligt och sätta politiker i bolagens styrelser och koncerner. Insynen minskar därmed för medborgarna eftersom man alltid kan hävda Aktiebolagslagen, Bokföringslagen eller konkurrensfrågor före Kommunallagen, Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen. Genom att bolagisera stora delen av kommunen (117 bolag i Göteborg), och gjort näringslivsrepresentanter av politiska bufflar, kossor och påläggskalvar, kan man nu skapa näringslivsvattenhål, där man kan frottera sig med det lokala kapitalet. Man har nu skapat en mötesplats för att diskutera och besluta utan insyn från den besvärliga allmänheten och icke ja-sägande ordmakare och journalister. Belöningen står att finna i den korrupta byteshandel som uppstår utom synhåll för allmogen. Denna byteshandel finansieras av skattemedel eller särskilda förmåner och är mycket lukrativ för de inblandade. Så lukrativ att den sätts före det representativa uppdrag som de är valda för. Istället göds en elitistisk kultur där tystnad och ja-sägeri går före ryggrad och civilkurage.

Göteborg Energi, som är helägt av Göteborgs Kommunala Förvaltnings AB och som är systerbolag till storheter som Göteborg & Co, GotEvent AB, Higab, Göteborgs Hamn, Liseberg och Business Region Göteborg. Styrelsen i Göteborg Energi är politisk med Kia Andreasson som ordförande. Göteborg Energi omsätter lika mycket som Sveriges sjunde största kommun, Linköpings kommun, och har genererat 5 miljarder i vinst under de senaste 10 åren. I samband med avregleringen av elmarknaden gav sig energibolaget ut på uppköpsturné och förvärvade energibolag i bl.a. Ale, Partille och Falköping. 30% av kunderna har det dyraste avtalet, s.k. tillsvidareavtal, eftersom de inte aktivt valt elleverantör sedan avregleringen 2000. Pengarna flödar in och man kan satsa på lite vindkraftverk, täcka upp för mutskandaler och dåligt ledarskap, och i tystnad skänka pengar till misslyckade affärer i andra kommunala bolag (Spårvagnar).

Nästa steg blir att splittra den kommunala förvaltningen i en mängd delar – så kallade stadsdelar – och tillsätta politiska nämnder för vart och ett av delarna. Man kan därmed kila in ett antal organisationsnivåer till mellan de ”respektive valda” och medborgarna. Stadsdelarnas huvuduppgift blir att följa budget – inte att leverera skola, primärvård och omsorg. Att gå steget fullt ut och dela upp Göteborg (Torslanda, Askim och Älvsborg önskade lämna Göteborg 1998 – befolkningen i stadsdelarna röstade i majoritet för utträde – men majoriteten i Göteborgs kommun sa nej, därför blev det nej i kommunfullmäktige – en mycket märklig demokratisk process), är däremot inte att föredra, trots att det hade blivit bättre för medborgaren – flertalet av stadsdelarna och staden totalt hade då blivit nettovinnare genom statlig Robin Hood-fördelning. Men, som sagt, då hade ju politikerna förlorat inflytande, makt och fringisar – och då kommer medborgaren i andra hand!

Resultatet av två decennier vanstyrsel av kommunal verksamheten är att skolorna avverkar rektorer var eller var annan termin och omvårdpersonalen går på knäna i en pyramidal organisation där transparens saknas och ingen av cheferna tar ansvar. Den kommunala verksamheten i Göteborg har en av Sveriges sämsta verkningsgrad inom skola, omsorg och även primärvård. Några av de privata och kommunala primärvårdsinrättningarna är undantagen som bekräftar regeln. Larmrapporterna står som spön i backen och politikerna viftar lojt med partibokens generallösningar: mer liberalism, mer solidaritet, mer av det samma.

För att distansera sig ännu mer från verkligheten och medborgaren, slår man samman den största kommunindelningen – landstingskommunerna, till en region, och lägger, sjukvård, ”gemensamma bolag” och gemensam upphandling i regionen. Mellan Regionen och Kommunerna lägger man sedan ett antal kommunalförbud som får ”tycka till” om vad som sker inom den nyskapade gigantlandstingskommunen, och därmed blir tagna som gisslan. Allt blir bättre i regioner enligt rön från EU. Vi gick ju med i EU 1995, och därmed måste vi följa alla EU-regler och -rön, i alla fall de som kan genera mer makt åt politikerna. Medborgarna skall komma närmare varandra, alla skall dansa på gatorna och allt blir så gulligt. Det tar 10 år innan regionen lyckas få till ett gemensamt kollektivtrafikbilljettsystem i regionen. Tills dags dato har man inte lyckats enas kring den statliga infrastrukturutvecklingen, så den får ligga för fäfot och degenerera. Sjukhusen läggs ner eller går med underskott samtidigt som den administrativa organisationen sväller över alla gränser.

På toppen av detta skall medborgaren nu börja betala skatt för att få den skattefinansierade infrastruktur som de redan betalat skatt för. Med skattade pengar. Kommunerna inför nya avgifter varje dag för att finansiera sin administration och investeringar som redan skulle varit gjorda med skattemedel. Vård, skola och omsorg avregleras ännu mer, utan att för den skull styras upp. Likt övriga kommunal upphandlingar vinner de lägstbjudande budet – men inga krav ställs på kvalitet eller på att leverantören skall leverera något över huvud taget. Ett fåtal leverantörer ger sig in i LOU-träsket och skapar dysfunktionella oligopol ihop med de kommunala bolagen. Avtalen med leverantörerna är så illa skrivna att de inte går att säga upp.

Traditionen med axelklapp, tjänster och gentjänster inom Andan gör att man bortser från grundläggande sundhetskrav vid upphandlingar. Om man skall låta andra utföra uppdrag tarvas att uppdraget beskrivs och att man följer upp levererad kvalitet. Man måste känna till verksamheten som skall upphandlas. Det blir naturligtvis billigare om man inte kontrollerar, det vet politikerna och leverantörerna, och då får man ju också råd med mer byråkrati.

När det plötsligt dyker upp en extern granskning som ifrågasätter systemet, blir Andan tagen på sängen. Vad är detta? Det hjälper inte att Andans stora dagstidning ställer upp helhjärtat och lägger ut rökridåer och motmedel. Något irreversibelt har hänt. Motståndet har vaknat, folk har tröttnat på lykta dörrar och korrupta politiker fyllda av egenintresse.

I en diktatur finns det inget motstånd, media är kontrollerad, sanningen dikteras. I en demokrati utan ifrågasättande, där den politiska makten gått till sängs tvärs över blockgränserna, de politiska debatterna är regisserade skådespel och journalister i dagstidningen hittar på nyheter för att följa Andan – där är livskvaliteten än sämre än i en diktatur. En påstådd demokrati där medborgarna inte har möjlighet att rösta om sin framtid och sina politiker på grund av en icke genomsynlig och korrupt politisk struktur, är värre än en diktatur. Resultatet går att studera i Göteborgs kommun.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 01 april 2013.

2 svar to “Göteborgsandan värre än diktatur”

  1. Bra skrivet!…frågan är om det blir bättre om oppositionen skulle vinna 2014.

  2. Du har hittat mycket. Göteborgsandan är osund. Vänskapskorruptionen är bergfast och går inte att komma åt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: