Stadsdelsnämnder ett machiavellianskt redskap för söndra och härska

Den officiella tanken med SDN (förr 21, nu 10) var att organisationen skulle låta den demokratiska processen komma närmare medborgaren. Istället blev det ett macchiavellianskt verktyg för politiker och ordmakare att utse vasaller & ja-sägare som lyder under partipiskan och som får städa och ”ta ansvar” när skiten träffar fläkten.

SDN:s huvudsyssla är inte att på medborgarens uppdrag försörja med vård, skola och omsorg; SDN:s uppdrag är att följa den av kommunfullmäktige tilldelade budgeten. Varken mer eller mindre.

Tyvärr innebär ytterligare organisationsnivåer nya politiska representanter och nya förvaltnings- och chefstjänster (stadsområden (4 st), stadsdelsnivå (10 st), primärområdesnivå (116 st), etc) – samtidigt som stadsdelarna och primärområdena bildar organisatoriska enheter som skiljs från varandra i silo- och stuprörskonstruktioner.

Inne i silosarna och stuprören har SDN och primärområdena endast ett verktyg i sin organisationsutvecklingsverktygslåda: osthyveln. Osthyveln tycks för övrigt vara den enda existerande kommunala verksamhetsutvecklingsmetoden.

Nu när det kostat mer än det smakade, ty för många hövdingar och för få indianer bränner pengar för kråkorna, ändrar ordmakarna på refrängen och säger att det inte var för att spara pengar som man införde eller ändrade SDN, utan för att politiken skulle komma närmare medborgaren. Det har man ju också misslyckats kapitalt med med tanke på att 15% av befolkningen vill ha folkomröstning om icke förankrade beslut – och där de styrande fortsätter att visa sitt förakt för medborgaren.

Tänk om ordmakarna hade lagt lika mycket energi på att kontrollera korruptionen och mutorna i miljardupphandlingarna som de gör på att räkna underskrifter för folkomröstning!

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

 

~ av atrewe på 28 mars 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: