Om kvalitetsuppföljning inom äldreomsorgen i Göteborgs kommun

Det finns många åsikter om kvalitetsuppföljning, utvärdering och uppföljning. Generellt sätt är den svenska modellen egenrevision, dvs att kollegor utvärderar kollegor eller att man helt enkelt följer upp sig själv. Riksdagens konstitutionsutskott är en sådan företeelse där riksdagskollegor utvärderar varandra under fryntliga och ibland hutlösa former. Inom näringslivet finns både egenrevision, frivillig extern revision och lagstdgad revision. Ett av de frivilliga systemen är kvalitetscertifiering enligt ISO9001. Detta system grundar sig på 8 principer: Ledarskap, Kundfokus, Processinriktning, Systemangreppssätt för ledning, Medarbetarnas engagemang, Faktabaserade beslut, Ömsesidigt fördelaktiga relationer till leverantörer samt Ständiga förbättringar.

Under senare tid har det framkommit att Göteborgs kommun varken följer eller följer upp sina egna regler och processer. Bland annat har man inte koll på de barn som under skolplikt tvingas genomlida 85 decibel i klassrum om 35 elever. Om de inte finns på skolan skall förälder  meddelas samma dag, heter det. Det funkade inte i höstas, ej heller för fem år sedan då det gällde min dotter i femte klass. I minst en månads tid drällde dottern utan att ansvariga på Karl-Johansskolan reagerade. Femteklassaren hängde med kompisar i Nordstan dag ut och in. Först när hon blivit hemkörd av polis och jag frågat skolan försiktigt ”VAD I HELVETE HÅLLER NI PÅ MED” kröp det fram att hon hade 30% frånvaro! Känns tryggt att lämna ifrån sig sin 11 åring i sådant förvar.

”VAD I HELVETE HÅLLER NI PÅ MED”

I går kunde man läsa ett upprop/debattinlägg från två undersköterskor i äldrevården, Kristina Westerlund och Gunilla Pålsson, i G-p. De beskrev ett antal situationer som verkar vara normalfallet. De beskrev även en situation där kommunens högst ansvariga för äldrevård blev inbjuden, Anna Johansson (s), tillsammans med SDN Majorna-Linnés politiske ansvarige Ingrid Andreae (s) till en informationsträff. Det visar sig att politikerna inte har en aning om verksamheten och att alla cheferna hela vägen upp i toppen av gasverket lyser med sin frånvaro. Detta är naturligtvis inte en tillfällighet, det är lika symptomatiskt som den raden av incidenter som beskrivs i debattartikeln – ”Lyssna på oss och ta oss på allvar”. Detta är naturligtvis extra besvärande för alla representanter för (s) som tagit på sig rollen som nyttiga idioter i social media och urskiljningslöst förföljt och förminskat alla vårdlösningar som inte inbegripet kommunalt äganden och styrande.

Eftersom jag jobbar med kvalitetsledningssystem till vardagen har jag ibalnd undrat varför kommuner och kommunala verksamheter inte har anammat detta. Tror att det finns två skolor som ISO9001 certifierat sig i Sverige (kommentera gärna om ni känner till några). Så när jag såg att ansvarsfrågan var uppe i ett tvitterflöde, sköt jag in mig och ställde frågan till Anna Johansson:

Som ni ser blir det en hel del goddag yxskaft: Kvalitetssystem ”förutsätter efterlevnad i vardagen” – Är det inte just det som saknas? Varför skall processerna och rutinerna inte efterlevas i vardagen?

Vidare förutsätts kvalitetsledningssystemen vara stora, svåra att genomföra och dyra – Hur då? Man bedriver inte vård skola och omsorg för att det är lätt! Då skall man bli politiker utan ryggrad och sälja sig för makt. Ett ledningssystem skall beskriva verksamheten (vilket med all tydlighet saknas eftersom de ansvariga inte har en aning om vad som föregår) och vara ett stöd för uppföljning (vilket också med all tydlighet saknas).

På direkt fråga om ISO9001 är dyrt och onödigt – blir svaret, hör och häpna, det får bedömas från fall till fall. Jag undrar i mitt stilla sinne – vilket fall är det? Var det i fallet då damen bröt lårbenshalsen för att hon inte kunde sova för att hon hade fel inkontinensskydd? Ursäkta ironin – eller gränsen till sarkasm.

Nu måste man ta i beaktning att detta är tweets, och inga fullödiga svar. Tweets har dock den fördelen att de ofta är ett svar från den basala krokodilhjärnan. Många politiker har sluntit på hanen, så att säga, och skjutit sig själv i foten. De politiker som inte tvittrar känner troligtvis sig själva i tillräcklig omfattning och låter bli twitter därför att de har något att dölja. Därför är twitter tacksamt – om än för amatörer…

Man kan ju hoppas att Kristina Westerlund och Gunilla Pålsson inte möter samma öde som visselblåsaren Karin Törnqvist som påtalat ha påtalat allvarliga missförhållanden inom andra delar av kommunens verksamhet – Göteborgs Energi, en del av mutskandalen. Ty inom en sjuk myndighetskultur vill man inte lyssna – man vill tysta ner.

För övrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

~ av atrewe på 12 mars 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: