Etablerad politisk tystnad följs av häxjakt?

Det har gått 2 dygn sedan G-p med buller och bång publicerade ”Häxjakten” i Göteborg. 3 artiklar, med bl.a. retrospektiv över stockholmspolitikern Annika Billström (s), som lovade att det inte skulle bli trängselskatt under mandatperioden, men som sedan fick se sig chikanerad av sitt parti eftersom (s) och (mp) kom överens om regera ihop och därmed, på krav från (mp), att införa trängselskatt i alla fall. Eftersom det upplevdes som ett svek av många väljare, valde Billström att i fortsätta sin karriärbana som VD för ett rekryteringsbolag i Wallenbergsfären.

Utöver de tre artiklarna har G-p publicerat ett webtv-inslag under rubriken ”Det är till och med dödshot”, i form av ett på-jobbet-reportage hos Kia Andreasson (mp). Reportern ställer frågor av typen: ”Är det någon särskilda politiska frågor som genererar fler hot mot dej?” Andreasson svarar ”Trängselskatten”. Andreasson fortsätter med att poängtera att Västsvenska paketet, (den politiskt korrekta benämningen av trängselsskatt), är en uppgörelse mellan 6 partier (delat ansvar inget ansvar, reds anm). Jonas Ransgård (m) får göra ett inspel i reportaget för att befästa enigheten bland de 6 etablerade partierna.

Genom att utmåla en bred, enhetlig, politisk uppgörelse om trängselskatten, utmålar Andreasson sina visioner om att införa ett fossilfritt Göteborg som demokratiskt befäst. Alla som därmed är i opposition till de etablerade partiernas ”vilja” är därmed förminskade till enfråge- och missnöjesyttringar. Av tradition befattar sig inte ”etablerade partier” med enfråge- och missnöjespartier. Det är en maktmanifestation som Andreasson väl känner till, eftersom (mp) på utsattes för samma behandling av de ”etablerade” när (mp) bildades 1981 ur proteströrelsen i kölvattnet av hur de dåvarande 5 ”etablerade” partierna hanterade folkomröstningen och folkomröstningsresultatet om kärnkraften

Att 57000 göteborgare skrivit på för folkomröstning och att direktdemokrati är en hjärtefråga för (mp) på det nationella planet tycks inte vara ett bekymmer. I G-p:s häxjaktsserie, som av en händelse startar några dagar innan internationella kvinnodagen 8 mars, sätts motståndare till trängselskatten (eller anhängare till direktdemokrati) av G-p och (mp+s) i fållan ”vita kränkta män”. Det är allmänt känt att etablerade partier ej behöver kommunicera med icke rumsrena enfråge- eller missnöjespartier. Det känns igen från t.ex. den kompakta tystnad som göteborgs styre visade i samband med Backa-dialogen. Syftet är dubbelt, dels slipper man gå i polemik med subordinater, vilket kan skada trovärdigheten (det kan ju komma fram ny kunskap och nya perspektiv), dels finns det alltid en allmänhet som hetsar upp sig och uttrycker i sin frustration okväden som senare kan användas av de etablerade partierna och dess kolportörer som anekdotiskt ”vad var det jag sa” evidens – ”det är inte fråga om sak, utan person”. Ingen av de 57000 + 34000 som skrivit på om folkomröstning behöver sålunda bemötas eller tas på allvar.

Cecilia Dalman Eek (s), Leif #FAIL Pagrotskys efterträdare i riksdagen, fyller på i en G-p krönika och anklagar GT:s kampanj om direktdemokrati att reducera ”Västsvenska paketet” från en Framtidsfråga till en Plånboksfråga under parollen ”När kvinnor kallas häxor”. Anneli Hulthén (s) och Andreasson anses av riksdagsledamot Dahlman-Eek fått klä skott för oproportioneligt stort skott i GT:s skriverier. Jaha, men vem skall granskas i frågan? Hulthén är som ordförande i KS ytterst anvarig, Andreasson har sagt nej till folkomröstning mot sitt partis pariprogram. Dessutom tar ju inte Andreasson och Hulthén varken debatt, diskussion eller dialog. I allt mer desperata försök undviker de etablerade partierna sakfrågan, döljer misstag och prekära situation genom rökslöjor och fingerpekning. ”Det är GT:s fel att det finns troll, uhu…” GT har förstås svar på tal.

Häxdekalen var sista droppen” säger Sara Britz, G-p, som fortsätter med att känna sig tvungen upplysa att det inte var enbart Hulthén och Andreasson som tog beslut om trängselskatt. Och att beslutet om trängselskatt var taget i öppen demokratisk ordning. Genom att nämna dekalen samtidigt som folkinitiativet kring trängselskattefrågan, likställs oppositionen mot trängselskatt med näthatare, kvinnohatare, kvinnoföraktare, de som skjuter kvinnor med hagelgevär i Högsbo,  och ”skojfriska män” som tycker att kvinnor skall vara i köket. Självklart skall dessa skojare lämna landet och söka sig till en diktatur. Det finns många sätt att bedriva makt på.

P4 Radio Göteborg följde upp med ”Starka reaktioner” mot häxkampanj, Andreasson uttalar sig: ”Hoppas detta inte hindrar kvinnor att jobba i politiken”, Ransgård, Andreassons ”allierade” uttrycker att ”Gemensam manifestation behövs”, statsvetaren Marie Demker menar att häxbelätet är en markering att kvinnor ej skall vara i politiken utan hemma vid spisen.

SVTs Västnytt följde upp med ett inslag som andades lite källkritik: man efterlyste fler dekaler än den dekal som G-p redovisat. Även representant för ”vita kränkta män”, Theodor Papaioannou (Vägvalet) fick komma till tals – som tog avstånd från dekalen i fråga och från förekomsten av hot inom demokratin.

Det finns nyttiga idioter på båda sidor i sådana här sammanhang: Aftonbladet följer snabbt upp med en ledare som ondgör sig över ”vita kränkta män” och som minsann var orsaken till att Billström lovade att det inte skulle bli trängselskatt i Stockholm och att hon nu har ett välbetalt VD-jobb i rekryteringsbranschen (reds. raljerande). Eva Franchell, Aftonbladet, fortsätter:

Stockholm införde trängselskatt och i dag är en klar majoritet av invånarna nöjda med den. Skatterna behövs för att få ner utsläppen och öka framkomligheten. Intäkterna går till satsningar på kollektivtrafik och faktiskt i flera fall till nya vägprojekt.

Men det är uppenbarligen långt ­mellan Stockholm och Göteborg. Nu upprepas trängselkaoset på väst­kusten och det med samma kvinnohat och aggressiva kampanjer i media

Som sagt. Retoriken känns igen. Sättarna på Aftonbladet tycks dock ha ett sinne för humor, för på samma sida som Aftonbladet ondgör sig över ”Häxjakten” framställs justitieminister Beatrice Ask (m) som den ”maskerade hämnaren” på bild med vita zombieögon.

G-p:s artikelserie lär väl brisera ut i en kavalkad av kvinnofientligheter som trängselskattemotsåndare anklagas vara källa till på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Det är synd att G-p valt sida för en demokratiskt fråga på bekostnad av en annan demokratiskt fråga. Saknar det civilkurage som Torgny Segerstedt var företrädare för.

Frågan om kvinnosynen i de demokratiska och samhälliga processserna är alltför viktiga för att reduceras till politiskt positionerande och lösnummerförsäljning. Det samma gäller frågorna om direktdemokrati och nationell infrastruktur.

Fortsättning följer…

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en författningsdomstol

 

~ av atrewe på 07 mars 2013.

2 svar to “Etablerad politisk tystnad följs av häxjakt?”

  1. […] ni ihåg temat ”häxdekalen” (här, här, här och här) som publicerades i G-p som av en händelse några dagar innan kvinnodagen i år. […]

  2. […] om häxdekaler trummas ut i dagspressen för att förstärka den vita bakåtsträvande kränktheten med ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: