Stoppa häxskatten?

Det har dykt upp bilder på dekaler som visar Kia Andreasson och Anneli Hultén som häxor med uppmaningen att stoppa häxskatten. Se här och här. Man kan tolka att avsändaren avser ”trängselskatten”, och att Kia och Anneli jämställs med ”häxa”

Likheterna med karikatyrer som spreds under Palmehatets glansdagar är slående. Se här 

Ur politisk och demokratisk synvinkel blir karikatyrerna en hämsko, förmodligen kontraproduktivt, även utifrån dekalansvarigas otydliga syfte:

  1. Den demokratiska processen fördunklas och fokus riktas mot dekalernas belysande av personers påstådda egenskaper istället för sakfrågan.
  2. Uppenbarligen avser dekalansvariga att lyfta fram Kia & Anneli i dålig dager. Semantiskt blir det dock fel, ty en häxskatt torde belasta häxors framfart i någon mån –  det belyser därmed istället dekalansvarigas begränsade mentala kapacitet och förmåga att följa resonemang.
  3. Historiskt sett är en häxa en klok och erfaren person eller en oskyldig individ som råkat stå  ivägen för religiösa eller politiska dogmer och dess inkvisitioner. Med all sannolikhet inte dekalansvariges syfte. Återigen fladdrar dekalansvariges ignorans i ljusets kranka blekhet.
  4. Eftersom syftet är ambivalent, blir tolkningarna därefter. Evidenssökare för näthat, kvinnohat och hat mot kvinnliga politiker får vatten på sin kvarn – förmodligen med rätta. Se här Högerhäxor är dock hel ok enligt aftonbladet, se här.
  5. De utsatta kan lockas nyttja hatkampanjen till att söka omkullkasta saklig opposition genom att hänvisa till att även sakliga argument är det senaste i raden av attacker i den hatiska kampanj som bedrivits.

Det kan med säkerhet finnas dunklare och grumligare syfte än att sprida karikatyr – särskilt som det inte finns någon avsändare på budskapet. Den största apparaten utan ansvarig utgivare är tvivelst utan Avpixlat, utan att därför ge dem kredit för klistermärken eller bakomliggande agendor.

Etymologiskt eller semantiskt är en åsikt ingen åsikt utan avsändare. En åsikt utan avsändare riktad mot en individ eller organisation kan tolkas som ett olaga hot eftersom det är svårt att bedömma allvaret bakom innehållet då avsändaren är okänd. Är målet för ”åsikten” demokratiska institutioner eller andra verksamheter inom ramen för de universiella värdena – blir det ett hot mot demokratin. Hot, vare sig förtäkta eller direkta, mot människor som uttrycker en åsikt är aldrig acceptabelt.

De som kör runt med häxdekalerna är troligtvis små människor och har förmodligen Y-kromosom. De är dock mindre män och mer möss.

Förövrigt anser jag att Sverige skall införa en Författningsdomstol

Kommentar 19:09, 5 mars 2013

”Stoppa häxskatten är en av de senaste kampanjerna mot trängselskatten”, säger G-P:s reporter och lägger orden i en tillsynes balanserad Kia Andreasson. ”Det förekommer till och med dödshot” säger Kia Andreasson. Jag har googlat efter den här dekalen och den i G-P:s påstådda häxskattekampanjen hela dan, inte ens på Flashback finns den mer än på bilden som GP publicerat. Fotograf: privat. Hur kan man kalla en (1) bild för en häxkampanj? Det verkar snarare vara en kampanj startad av G-P för att få tillbaks lite uppmärksamhet från GT. G-P har nu en artikelserie om häxdekalen.  Till och med SVT eftersöker ytterligare dekalbevis i sitt inslag.

Kanske är det en separat företeelse. Kanske är det motmedel mot radioreklamen eller all uppmärksamhet som 90818 har skaffat. Kanske finns dekalen att köpa på Statoil…

Präktig skandal om detta är hoax scam news komponerat av G-P

~ av atrewe på 05 mars 2013.

4 svar to “Stoppa häxskatten?”

  1. Det är på tiden att politikerna oavsett om de är kvinnor eller män vaknar. Man talar om demokrati. Vilken sorts demokrati? Det som har skett med införande av trängselskatt i Gbg är utsuggningspolitik mot en viss grupp människor och det är demokrati på polititkernas villkor.

  2. Skickliga politiker med framförhållning behöver inte införa extraskatter i ett land med redan världens högsta skatter. Skickliga politiker tar till sig tidigare erfarenheter, gjorda under en tid i vilken världens högsta skatter räckte även till infrastruktur!

  3. En dekal som endast synts i Västnytt verkar det mest som . Tycker denna debatt speglar Den dåliga journalistiken i Göteborg

  4. […] ni ihåg temat ”häxdekalen” (här, här, här och här) som publicerades i G-p som av en händelse några dagar innan kvinnodagen i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: