Politically uncorrect…

I dag har aningslösa och blamerande moderater krävts avbön och förklara varför de givit Nalin Pekgul epitetet ”klappturk” eller deltagit i twitterkonversationer i ämnet.

Man må anse att detta är aningslöst, blamerande, politiskt inkorrekt, kränkande och rasistiskt. Det kan också vara allt detta och lite till. Särskilt om det är en person som anses inneha en sammhälleligt ledande ställning (kan ju också diskuteras)

Att däremot bli förvånad och undra varför epitetet används, särskilt i sociala media, visar på bristande nutidsorientering och underrättelsetjänst.

Suffixet ”turk” har varit använt i filmklipp på youtube sedan 2008. Det introducerades i samband med att en film innehållande en frisbee som olyckligtvis råkar slå ut en persons drink i ett plastglas. Personen blir omåttligt aggraverad och uppspelt. På bruten svenska blandad med bruten engelska, företrädesvis brukande av presens particip som sättsadverbial, efterlyste han vem som bar ansvaret för brukandet av frisbeen. Händelsen filmades som sagt, lades ut på youtube och benämndes ”Vem var det som kasta? (Skogsturken)”

Detta var upptakten till flertal filmer med ”turken” som suffix. En av de första i pärlbandet var Fågelturken, 2009. Under 2010 dök sedan Laserturken upp i norsk media. Fadi är dock inte turk utan libanes, men har inget emot att kallas laserturken. 2010 debuterade även Körkortsturken i Filip och Fredrik på kanal 5 (här ses han i årskrönikan). Ismet är dock inte turk utan bosnier. Han tycker dock att det är ok att kallas för körkortsturken.

Så, suffixet turk har i detta sammanhang blivit en metonym för svenskar med utländsk härkomst som gjort sig kända på youtube. Avsikten har troligtvis aldrig varit pejorativ eller nedsättande, vilket kan tyckas framgå i de intervjuer som i efterhand gjorts av en del av rollinnehavarna. Naturligtvis kan man argumentera att de själva inte skapat epitetet och att de kan ha känt press att icke avsäga sig tillmälet i diverse direktsändningar på kanal 5.

2010 var det som bekant val i Sverige. (s) och Mona Sahlin åkte på däng. Under valvakan hade Mona Nalin som side kick, klappandes händer frenetiskt i SVT’s direktsändning till varje mening som partiledaren levererade. Delar av direktsändningen hamnade samma höst på youtube, under epitetet Klappturken.

Antalet gånger de första länkade filmerna ovan har visats står i bjärt kontrast till antalet gånger de olika filmer med ”klappturken” har visats. Eftersom alla beskrivna händelser har inträffat för minst 2 år sedan borde det rendera ett visst försiktighetsmått hos politiska sekreterare, särskilt för sådana som är ansvariga för sociala media. Studerar man de filmer som lagts upp av kontoinnehavare som lagt upp ”klappturkfilmer”, ser man snart att kontoinnehavarna även lagt upp andra filmer som har betydligt mer besvärande budskap. Detsamma om man läser kommentarerna.

Man kan utan att vara politisk sekreterare enkelt se att motivet för klappturkfilmerna inte varit politiskt korrekt, än mindre människovärdigt. Snarare hade det varit ett sätt att förnedra och förringa allt från socialdemokratiska partiet och dess företrädare till att förneka brott mot mänskligheten. I ljuset av det senare räcker det inte att vara aningslös – ingen som vill bli tagen på allvar springer runt och heilar lite och säger sedan ”skoja ba!”

Men det vill Avpixlat, den självutnämnda oberoende sverigevänliga webbplatsen för nyheter och opinion. De kallar efterspelet till klappturkstwittrandet för en storm i ett vattenglas och försöker få turk utbytt mot kurd, vilket snarare resulterar i en malapropism. När man dessutom drar in slakten på Utøya i samma mening som en liknelse med en krossad fönsterruta  har man tagit samma ställning som FOX’s radioankare, idioten Glenn Beck. Och i dessa sammanhang bör partier som vill bli sedda som demokratins och det fria ordets förespråkare hålla sig undan.

~ av atrewe på 27 augusti 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: