Älgmulealadåb

Älgmulealadåb

1 älgmule
vatten
5 kryddpepparkorn
ett lagerblad
salt

Förbehandling av mulen

Avlägsna i samband med flåendet också så mycket skinn som möjligt från kring mulen på huvudet Skär loss mulen och skölj den ordentligt under rinnande vatten. Skinnet nära näsborrarna på kalvens mule är tunt och kräver en verkligt vass kniv för an hela delikatessen ska kunnat tas till vara. Mulens böjda delar är broskartade.

Avlägsna med mycket vass kniv resten av skinnet. Skäl mulen i fem cm breda strimlor och avlägsna skinnet på samma sätt som vid fileing av fisk. Skölj bort hår från mulbitarna.

Tag tillvara de broskartade delarna och mulens läckra vita delar.

Gör ett snitt med en vass kniv utmed mulens skinn och avlägsna kindmuskeln och den vita delikatessen. Ta tag i köttbiten och flå loss den från skinnet. De tunna delarna lönar det sig att skära i strimlor med skinnet och sedan avlägsna skinnet frän köttet som vid fileing av fisk.

Tillagning

Lägg mulbitarna i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp och rör om bitarna. Så här stiger resten av håren till ytan med skummet. Skeda bort skummet. Tillsätt kryddorna. Koka mulbitarna mjuka. Beroende på storleken är koktiden 2-4timmar.

Skär tungan i fingerspetsstora bitar. Lägg bitarna i ett kärl som har den form i vilken du vill servera aladåben. Koka upp buljongen och sila den över mulbitarna. Kolla saltet

Om du vill dekorera mulaladåbens yta ska du koka tex. tunna morotsfigurer mulbuljongen och placera dem på botten av aladåbkärlet. Häll en millimeter aladåbbuljong över dekorationerna.

Låt dekorationerna gelea sig i önskade figurer i kylrummet innan du tillför aladåbingredienserna.

Tillsätt resten av ingredienserna i kärlet och täck dem med mulbuljong. Låt syltan svalna over natten i kylskåpet. För att få aladåben att lossna lätt ur kärlet kan du hålla kärlet ett par sekunder i varmt vanen. Bäst lossnar aladåben ur ett stål- eller glaskärl. Lösgörandet underlättas om du med en kniv vänder på aladåben så mycket att det kan komma luft mellan kärlet och aladåben. Om det finns för mycket aladåbmassa kan du tillreda en soppa på resten.

Servering

Servera aladåben med inlagd rödbeta, kokt potatis och efterugnsbröd.

(från tidningen Jägaren, nr 5 2010)

~ av atrewe på 18 april 2012.

Ett svar to “Älgmulealadåb”

  1. […] I reckon a good recipe of traditional Swedish meatballs – with a moose twist, is of use. The moose muzzle aspic recipe need some […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: