Mölnlycke – Lindome Sveriges sämsta kollektivtrafikförbindelse?

Västsvenska Handelskammaren konstaterar att järnvägsförbindelserna mellan Göteborg och Borås är Sveriges sämsta. Man kan se detta kosmopolitanska problem i ett mindre sammanhang: Mölnlyckeoch Lindome är två tätorter med tolv till 15 tusen invånare. De ligger c:a 15 kilometer från varandra. Om man skall åka bil från, låt säga, bostadsområdet Nysäter till Lindome Centrum tar det 15 minuter. Samma resa med kollektivtrafik tar 50 minuter och tre byten.

Varför?

Jo, därför att all kollektivtrafik i göteborgsområdet av någon outgrundlig anledning skickas in i centrala Göteborg, i alla fall om en kommungräns skall passeras, för att sedan lotsas ut i periferin igen. Västtrafik har tydligen som oemotsagd förutsättning att alla resande skall till centrala Göteborg för att där byta till annan linje. När man studerar framtida linjer som skall införas i samband med straffskattningen av svenska bilburna pendlare (man kan inte beskatta andra medborgare än sina egna, anledningen till att man i Sverige har valt ett sådant system står i princip att finna i Machiavelli’s Il Principe) ser man fortfarande inga ringleder eller ringlinjer som passerar kommungränser. Häri torde den gravade hunden ligga. Det skall inte vara enkelt för medborgaren, bara för myndigheten.

Fram till 2025 skall det västsvenska paketet fördubbla kollektivtrafiken. På trafikverkets hemsida finns en ambivalent broschys som heter The West Swedish Solution. Den visar bilder på spårvagnar och cyklar, och här i ligger motsägelsen – man får inte ta med cyklar på spårvagnarna eller pendeln.

Slutligen, jag provade att åka till arbetet en gång med lokaltrafiken, från Mölnlycke (via Lindome) till Kungsbacka. Det tog 1 timme och 50 minuter. Varför? Jo, jag hade med mej min hund, och reglerna stipulerar endast en hund ombord, eftersom jag hade två byten riskerade jag att bli kvar på perrongen/busshållplatsen två gånger, givet det redan fanns en jycke ombord.

Vilket också inträffade.

Godkväll

~ av atrewe på 06 november 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: