Begåvning finns inte på (s)chemat

Maria Ludvigsson beskriver i sin ledare i SvD hur jämlikhet raderade ut individen i den mängdlärande skolan och dess katastrofala efterdyningar. Som en uppföljning till mitt inlägg om icke-ideologiers förtyck för någon månad sedan, kan tänka? 😮

Svensk intellektuell blåställspedagogik med socilaistexperimentalistska rötter hos Mao och röda khmererna. Här har chefsideologerna på (s) överfört Jantelagen till Svensk Författningssamling och övertygat två generationer att de skall rätta in sig i ledet. Aftonbladets ledare använder chefsideologernas mantra idag när m-kongressen recenseras: ”Högmod går före fall”.

den smalt fra rette rævva

Har ingen på Aftonbladet informerats om Juholts förehavanden?

Tyvärr har 40 år med ”mängdlärande” detroniserat läraryrket inifrån. Vilken förebild är en lallande fåne som upplyser den presterande eleven att han skall hjälpa kamraterna när matteboken är uträknad och sedan att ”femmorna tagit slut” när det kommer till betygsättning (föredetta relativ betygsskala)? Detta tillsammans med en osthyvlande kommunalisering av skolan har lett till att reallönerna för lärare har halverats i relation till jämförbara yrken. Vem vill utbilda sig 5 år på universitet för att leda och hantera en komplex grupp med individer i en visionslös, medellös, politiskt styrd organisation, till samma lön som en busschaufför?

Enligt professor Lars Pålsson Syll’s debattinlägg i Sydsvenskan, apropå regeringens förslag till ny skola: ”Bäst i klassen”, är kraven på kandidaterna som svarar ja på den retoriska frågan ovan såpass låga att de knappt är skrivkunniga. Att tro att ett system som tillåter sådant urval skall kunna säkerställa en kreativ återväxt i samhället är befängt. Att tro att en ny lag skulle ändra rekryteringsbasen är lika befängt, så länge lagen inte upprättar läraryrkets status som långsiktig samhällsbyggare med en relevant ersättningsnivå.

Kvasikreativism!

~ av atrewe på 23 oktober 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: