Svensk lagstiftare otydlig när det gäller…

Jag har tidigare följt processen kring Juholts bedrifter i riksdagens ersättingsdjungel. Jag har också studerat hur riksdag och opposition agerat eller ickeagerat i frågan. Det är intressant att se hur pressen följer upp:

I fredags kunde man läsa, väl tajmat med att Juholt erbjöds fortsatt förtroende av Partiets verkställande utskott, att förundersökningen mot Juholt avseende bedrägeri var nedlagd. Enligt åklagare Björn Ericson förelåg det inga oegentligheter i Juholts agerande, ty reglerna var otydliga och det saknades praxis. Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell förklarade detta i sin brillianta analys – det var väntat, ty reglerna var oklara.

I G-P:s ledare ojar man sig över Juholts oppinionsmässigt svarta vecka och att bidragsbrottslagstiftningen inte gäller kostnadsersättningar från arbetsgivaren Riksdagen.

Expressen dyker ner i socialdemokratins historia och funderar på varför ingen stöder partiledaren innan det verkställande utskottet uttalat sitt stöd och om Juholt kan sitta kvar med hänvisning till hans påvisade politiska glaskäke och brist på politisk omdöme och sunt förnuft.

Man skulle kunna tro att SvD:s Per Gudmundssons ledare ”Från hjärndöd vänster till svamlande höger” handlade om Jouholtaffären, men det visade sig vara en kritisk betraktelse över dramatikern David Mamet politiska transistion från ”Brain-dead liberal” till krisande man vid en honky-tonk i mellanvästern. Anders Linder kåserar däremot om priset för att att unna sig en Juholt, i stort handlar det om ett parti i konvulsioner där ingen annan ville eller fick bli partiledare. Varken då eller nu.

DN, då, vad är deras analys av ersättingsskandalen? Ja, Erik Helmerson ansluter till drevet och kåserar kring temat ”Juholt: Mannen som dansar med pudlar”.

Ledarnalyserna innehåller alltså funderingar kring Juholts politiska framtid, socialdemokratins politiska framtid, socialdemokratins historiska ledarskap. I G-P konstaterar man att bidragsbrottslagstiftingen ej gäller kostnadsresättningar (kostnadsersätting är inte bidrag, så det var ju föga förvånande).

Varför ställer ingen journalist frågan: ”Vad betyder Fenomenet?”

I detta fall är Fenomenet det som möjliggör för den högsta svenska lagstiftanade församlingen att utforma reglerverk, i syfte att styra sig själva, på ett sådant sätt att regelverket varken kan tolkas eller efterföljas av den lagstitande församling som reglerna är avsedda att styra.

Detta är klandervärt. Det är inte heller första gången som regelverken är tvetydliga eller avviker från att vara analoga med allmogens lagstiftning (exv bidragsbrottslagstiftingen, dubbel bosättning, pensioner/inkomst av kapital, bokföringslagen).

Den en instans som skall genomlysa riksdagsmännens gärning, däribland den lagstiftanden gärningen och utgiftsområde 1 Rikets styrelse, är konstitutionsutskottet. Konstitutionsutskottet består av, just det , andra riksdagsmän. Och vem vill ändra ett system som är förlåtande…

Traditionellt har vi ingen korruption i Sverige, ty vi har kollegial egenkontroll.

I Aftonbladet avslutar Oisin med att konstatera att det kommer att dröja innan en politiker än en gång lyckas med konststycket att undvika att inse den moraliska självklarheten i att det är inte anständigt att begära full ersätting för halv kostnad och låta skattebetalaren stå för detta. Som den uppmärksamme läsaren upptäcker: i och med att Oisin skriver att det kommer att dröja, byggs en undermedveten förväntan in som säger att inget kommer att ändras, allt är status quo.

Möjligtvis hade en fristående författiningsdomstol kunnat fånga de värsta avarterna av ”kollegial egenkontroll”.

~ av atrewe på 16 oktober 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: