Svenskt signum

Lantmännen importerar billig brasiliansk soya bekämpat med parakvat, endosulfan, metamidofos och acefat, utfordrar ‘svensk’ kyckling och ‘svenska’ svin med detta, transporterar det till Polen för slakt och sätter sedan Svenskt Sigill på förpackningen?

Känns svenskt, nästan kinesiskt faktiskt…

~ av atrewe på 01 mars 2010.

3 svar to “Svenskt signum”

 1. Hej,

  Jag är liksom du upprörd över det som kommit fram i P1s reportage om de bekämpningsmedel som används i Brasilien för att få fram billig soja. Så kan det inte få fortsätta, och vi har alla ett ansvar för att sätta stopp för det!

  Bönderna har ansvar att använda annat foder eller gå över till s.k. certifierad soja (där sociala- och miljömässiga krav finns). Livsmedelsindustrin, handeln och vi konsumenter har ett ansvar att dela de extra kostnader det innebär att gå över till certifierad soja eller annat foder – bonden klarar det inte ensam.

  Vi har inlett ett arbete där vi ser över kraven på fodret till de djur som blir Svenskt Sigill-märkt kött. I det arbete vi driver i Klimatcertfieringen finns bl.a. krav på sojaanvändningen. Vårt mål i Svenskt Sigill är att fodret ska vara så närproducerat
  som möjligt. För mjölkkorna är t.ex idag ca 90% odlat i Sverige, 5% odlas i Europa och 5% importeras från övriga världen. För nöt är vår rekommendation idag att gå över till certifierad soja eller annat foder.

  Vill också göra ett förtydligande: De produkter som är märkta med Svenskt Sigill slaktas aldrig i Polen eller något annat land, utan föds, lever och dör i Sverige.

  Anna Wahlberg
  Svenskt Sigill

 2. Hej
  Läs gärna mer om Lantmännens arbete med soja på http://www.lantmannen.com/soja, där det bland annat står en del om hur vi står i förhållande till Swedwatchs rekommendationer. Passa gärna på att läsa vår senaste hållbarhetsredovisning.
  /Mårten, Lantmännen

 3. Hvilken tilfeldighet…Lantmännens, gitt 🙂

  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.7201048

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: