Funderingar kring att växa i färdriktningen

De senaste 40 åren har genomsnittslängden på mänstrade 18-åringar (män) ökat med 2 cm från 178cm till 180cm. Samtidigt har vikten ökat med 9 kg från 66kg till 75kg. BMI har ökat från 21 till 23, för normalvikt ligger BMI mellan 18,5 och 25.

Är detta intressant? Härom veckan lovades det att skolmatens kvalitet skulle säkras i nya skollagen. Anledningen var väl att kommunernas främsta verksamhetsutvecklingsverktyg, osthyveln, förutspåddes hyvla ner skolmaten till dekokt på bark och återvunnen frityrolja.

Nyss återkommen från drottningens England, och med Jamie Olivers korståg mot den undermåliga skolmaten i imperiet, förstår jag både Jamie’s och den svenska lagstiftarens våndor. I ett land där grönsaker definieras som ketchup och majsolja är det kanske inte så märkligt att Jamie säger att 70% av föräldrarana är slafsiga skitstövlar, när de skickar med ungarna en läsk, en chokladkaka och en påse chips till lunch.

Frågan är vad det är som har hänt i Sverige – onekligen går många ungar på majsolja och ketchup även här. Vikt och BMI-utredningen indikerar i alla fall detta. Livsmedelsverket menar att upp till 23% av barnen är överviktiga eller har fetma.

Både skolan och föräldrar har ett ansvar här – båda är förebilder som sätter mentala modeller för ungarna – tankemönster som senare i livet automatiskt används för att lösa rutinmässiga uppgifter: Det är stor skillnad för ett barn att se hur vuxna beställer pizza på telefon, tar bilen och hämtar den och äter den framför tv:n – och på att planera maten tillsammans, gå till affären, handla riktiga råvaror och laga mat tillsammans. Skolan (läs politiska beslut) har ett lika stort ansvar som förebild: det är skillnad på en odefinierbar massa som ungarna sett hamna på köksgolvet via youtube, och som slevas upp med likgiltighet – och närproducerad, närlagad mat som serveras fräsch och med kärlek varje dag.

Och de förståsigpåare som säger att skolidrotten varken gör till eller från för risk för fetma eller chans till välbefinnande missar hela poängen – skolidrott är inte en klinisk verksamhet – det handlar om människors utveckling – och tron att skolan har ett inflytande på barnens framtid. Att hävda att skolidrotten bara tillför 1% av barnens fysiska aktivitet och därmed är uteslutningsbart är ju lika dumt som att hävda att bara 1% av alla snilleblixtar sker under lektionstid – och att därmed är skolgång onödig.

Grundskolebarn klarar inte en skoldag på Red Bull och chips. Inte fotbollsträning på en Billypizza heller. Det är detta som erbjuds när skolmaten och föräldrar falerar i att vara rollmodeller i kosthållningen.

~ av atrewe på 24 mars 2009.

2 svar to “Funderingar kring att växa i färdriktningen”

  1. Även om just måttet BMI är ett trubbigt vapen, så är frågan mycket intressant. Om vi gör en uppställning med längökningen och skräpmatsökningen så får vi se hur de korrelerar. Kanske de gör det, vad betyder det? Svaret om hur människor mår får vi inte genom kvantitiva mätningar utan genom kvalitativa som ex upplevd hälsa. Vi kanske blir längre och tyngre med energifylld skräpmat och stillasittande arbete/skola/dataspelande/chattande? Barn och ungdomar är inte ute i bergen och springer längre, skolgympans roll som metafor för oviktigt skolämne är slående. Kan räknas bort för att höja inför gymnasiet…tydlig signal.

    Hittade i svenskan om allt skolor börjar serva eleverna med frukost, för de äter ingen hemma: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2647953.svd

  2. ”Att hävda att skolidrotten bara tillför 1% av barnens fysiska aktivitet och därmed är uteslutningsbart är ju lika dumt som att hävda att bara 1% av alla snilleblixtar sker under lektionstid – och att därmed är skolgång onödig.”

    Antar att du har hämtat detta från docent Michael Sjöström. Killen hävdar ju också att en idrottslektion innehåller 6-8 minuters fysisk aktivitet, ett uttalande som är fullkomligt absurt. Bara uppvärmningen på min 40 minuter långa idrottslektion som jag har i tredje året av gymnasiet är så lång och jag har aldrig i hela livet haft så lite idrott som jag har just nu (om man räknar bort träningslära som jag har valt till som IND-val). Jag undrar var han har hämtat sina siffror ifrån, de är fullkomligt absurda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: