Mycket vill ha mer – en studie i reliker

På väg till jobbet satt jag och lyssnade på P1 – världens sämsta kanal enligt Ella 11 år. Jag fann mej själv funderande över den etymologiska betydelsen av ordet relik. Samtidigt funderade jag över varför jag funderade över ordet relik – en metafundering.  I bakgrunden hördes en antikvarie från Småland som talade om kyrkor som renoverats med plastfärg och tryckt virke under 70-talet. Nu var dess kyrkor en sanitär olägenhet och behövde omgående renoveras igen – och det kostade 450 miljoner.

På Island ledde en nomenklatura på c:a 35 personer landet till kanten av världen – ekonomiskt. Politikerna med premiärministern och tidigare finansministern Geir Haarde i spetsen kastade in handuken efter en veritabel folkstorm. Det gick inte längre att betala statsfinanserna med lån som betalades med lån som… och så gick man i borgen för bankerna med medborgarna som insats. Och bankerna var inte banker utan skulle ha bank…

Irland gick staten i borgen för skulder på 600 miljarder euro samtidigt som Eire Ltd omsatte 80 miljarder euro. Lysande matematik för Eerie Ltd. Har detta med reliker att göra? Eller handlar det om isolerade öar?

På SEB styrelsemöte beslutar man sig för ett genidrag: I kölvattnet om debatten kring de rättvisa bonusarna – förlåt gratifikationerna – på bl.a. apfonderna, har SEB beslutat sig för att avskaffa de röriga ersättningarna. Samtidigt höjer man de fasta ersättningarna med samma belopp. I denna handling inbillar sig gräddan av Sveriges intelligentia – delar av de 35 – att ingen av de övrig a 8 999 965 medborgarna i landet skull förstå vad de gjorde. Har detta med reliker att göra?

”God kväll Broder! Har ni studerat den senaste tidens skriverier i tramspressen? Jag finner det synnerligen förvånande att allmoge, patrask och gråkappepöbeln har insyn, och till yttermera visso, insikt, i våra privata angelägenheter! Vi har väl för bövelen en borgerlig regering!? Detta skulle aldrig ha hänt på Erlanders och Palmes tid. Då var det i alla fall någon jävla ordning!”

Ordet relik kommer ifrån latinets reliquiae och betyder kvarlämning, lämning från äldre tid. Det kanske är detta som jag tänker på – kvarlämningar från äldre tider – när jag antikvarien förfasa sig över kyrkornas förfall. Det finns 3400 kyrkor i Sverige, ”det största sammanhållna kulturarvet i Sverige” som varje år får en halv miljard i statligt stöd. Det är hela svenska folkets kulturarv – staten borde betala mer än de avsatta 465 miljonerna, ty detta täcker enbart hälften av behovet.

För en tid sedan tog kyrkan tionde, så ej längre, nu är det väl någon procent – från de som är medlemmar i klubben.  Men som en kvarlämning från den goda tiden finns en skogslott på 500 000 hektar, och är därmed Sveriges 8:e största markägare. Denna lilla lott är uppskattningsvis värderad till 17 miljarder och torde ge en avkastning på minst en halv miljard.

Mycket vill ha mer.

”Den som förtröstar på rikedom, han faller,

 men de rättfärdiga grönskar som löven.” Ords 11:28

Kaos för med möjligheter till förändring – och förändring har det blivit: Island, som producerade första kvinnliga presidenten 1980, Vigdis Finnbogadóttir, har 2009 försett världen med den första gaypremiärministern, Jóhanna Sigurðardóttir.  Är det bra eller dåligt? Jag vet inte. Men om man ser på det statistiska resultatet över hur medelålders reformerta vita män klarat av ledarskapet i den västra hemisfären, kan det ju inte bli så mycket sämre… (kolla tex hur Svegfors vill ha in ungdomar som lyssnare och samtidigt dissar bloggar och bloggare lika aningslöst som SEB’s styrelse tar bort rörliga ersättningar och höjer fasta ersättningar – vilken av de 100000 okvalificerade tyckarna vill han ha som lyssnare?)

God natt

~ av atrewe på 18 mars 2009.

2 svar to “Mycket vill ha mer – en studie i reliker”

 1. […] http://opassande.se/index.php/2009/03/18/mats-svegfors-okvalificerade-asikt/
  http://ninawormbs.wordpress.com/2009/03/18/radiochefen-om-bloggar/
  http://nyastetnkom.blogspot.com/2009/03/mats-svegfors-och-bloggarna-basta-tank.html
  http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/03/17/svegfors-ser-inte-mojligheterna/ […]

 2. Kan ju bara konstatera att Obama fortsätter att ha problem inom området mycke vill ha mer: försäkringsbolaget AIG betalar ut 1% i bonus till sina chefer av de 1 560 000 000 000 kr de fått i skattestöd. Barak kontrar med 90% skatt… AP-fonderna har konvulsioner ihop med Maud Olofsson och vill ha kvar resultatlöner/gratifikationer och drar paralleller med ackordslöner… Aktiespararna vädrar morgonluft.

  Och jag undrar – är det inte dags med direktval av politiker?

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/senator-backar-om-sjalvmord-1.823640
  http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article4683606.ab
  http://www.dn.se/ekonomi/maud-olofsson-vill-ha-kvar-bonussystemet-1.823798

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: