Persisk-Italiensk crossover

God kväll. Här kommer kvällens middag. Den komponerades på Frölunda Torg i morse när dottern tränade fotboll på Välen – VFIF. Resultatet blev gott. 5-0 mot Varta.

Förrätt

Rustika älgfärskanapéer med kapristapenade och surdegsbaguette

Älgbullar
1. Skjut en älg
2. Ta ur och flå
3. …
4. Tina 500 g älgfärs

500g älgfärs
400 g fläskfärs
1 ägg
100g hackade kalamataoliver
Salt, peppar, olja att steka i

Blanda ingredienserna, smaka av med salt och peppar, stek platta köttbullar. Blir c:a 30 st.

Kapristapenade
100 g kalamata oliver
100 g kapris
Olivolja Salt, peppar, vitlök

Mixa ihop allt, nå önskad viskositet med oljan, smaka av med salt och peppar, tillsätt så mycket vitlök du önskar. Ställ kallt ett slag
Kapristapenade är förövrigt en tautologi eftersom ordet tapenade betyder kapris

Surdegsbaguette

Baka, skaffa en vän som bakar eller gå till Koopmansgatans bageri i Göteborg. Skråskär baguetterna, bre på tapenade, lägg på en platt köttbulle på varje, garnera med grovhyvlad parmesanost och lite ruccola eller körsbärstomat. Bra pratmat – använd inte gaffel och kniv, då får du paketet i knät – brödet är segt och gott!

Rustika älgfärskanapéer med kapristapenade på surdegsbaguette

Rustika älgfärskanapéer med kapristapenade på surdegsbaguette

Varmrätt

Persisk-italiensk cross over kyckling, grönsaks- och berberispytt, färsk pasta med saffranpesto serverad med Ruccola och Haloumi sallad med honungs- och balasamvinägerdressing

8 pers (ungefär – beror på hur stora ni är – eller vill bli)

2 kg majskycklingfiléer
2 paprikor (200g)
1 röd lök (150g)
1 fänkål
100 g berberis bär
2 vitlöksklyftor
125 g tärnad bacon
1500g färsk pasta 
1 glas grillad paprikapesto (200g) eller gör en egen
1g Saffran

Blanda peston och saffran. Ställ åt sidan.

Stek upp kycklingfiléerna i lite olja så att de nästan är färdiga.

Sätt på pastavatten, salta.

Hacka grönsakerna fint. Fräs bacon, fräs i lök, fänkål, berberis och paprika. Slå i grönsakspytten i en långpanna, lägg på kycklingen och stek klart i ugn. Släng i pastan i det kokande vattnet. Slå av vatten när det är klart och rör i saffranpeston. Servera omedelbart med en Shiraz.

Italiensk-Persisk crossover - Kyckling på bädd av berberispytt

Italiensk-Persisk crossover - Kyckling på bädd av berberispytt

Dessert

Choklad och kanel panna cotta

1 liter grädde
100 g vit choklad
7 geléblad
1dl mörk muscovado socker
1 krm kanel ¼ krm koriander
1 dusk cayenne (efter mod)

Lägg gelatinbladen i vatten enl. instruktion på paketet. Riv vitchokladen grovt. Häll upp grädden i tjockbottnad kastrull. Hä i vitrivchokladen, sockret och kryddorna. Veva grädden när det kokar upp. Ta av koket och hä i de urkramade gelatinbladen. Veva tills de löst sig och häll upp i portionsglas. Kyl 2-3 timmar. Om du använder engångsglas som form, kolla hur glaset beter sig när du häller i kokgrädden.

Garnering

en bit riven 70% choklad
1 pillat granatäpplen
Granatäppelsirap
mynta till garnering

Garnera med mörkrivchokladen och granatäpple efter smak. Servera med sött mousserande muskatvin.

Ccoklad och muscovado panna cotta i kryospace

Choklad och muscovado panna cotta i kryospace

Om ni inte är mätt efter detta så kan ni alltid ta en semla.

Väl bekomme,

Anders

Annonser

~ av atrewe på 14 mars 2009.

5 svar to “Persisk-Italiensk crossover”

  1. det låter, som vanligt, grymt gott

  2. Det var det… se dagens inlägg!

  3. Hej
    Det var grymt gott – kan farmor konstatera

  4. Mmmm så gott! Du är välkommen hit att laga mat, när som helst! ….äh du kan väl komma ändå?!

  5. […] Swedish meatballs – with a moose twist, is of use. The moose muzzle aspic recipe and the Persian-Italian Crossover need some […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: