Byråkrains moras rekreerad genom intellektuell terrorism – ett retrospektiv

God kväll,

Idag den 11 mars fyller min mor 65, så jag tar ledigt. Istället har vi en gästbloggare från andra sidan:

Ett försök att återskapa intresset för politiken så måste det som sker i tysthet kartläggas och visas fram!

Det finns ett franskt uttryck ‘intellektuell terrorism’, som kanske är en användbar metafor, och som ger en bild av experternas möjligheter att göra sig hörda. En vanlig läsare skall på detta sätt begripa att han inte har några större förutsättningar att förstå hur ett samhälle bör fungera, eftersom bara en högt utbildad specialist kan reda ut vad det är för regler som gäller.

För att legitimera expertsystem och därmed få behålla makten, så gäller det att kunna kontrollera de sk mötesplatserna, där expertkunskapen visas upp. Med andra ord, om allmänheten skall få veta något mer än vad de vet genom vad de kan ha lärt sig i skolan, så gäller det för experterna att dela med sig av ‘rätt’ expertkunskap.

Frågan är då, vem har makten över dessa system och går de att ifrågasätta?

Om vi är en politisk demokrati, så bör åtminstone folket och deras valda representanter ideellt sett vara de, som ger spelregler och som sätter gränser för expertsystemen och deras utbredning.

Mötesplatser mellan experter och lekmän kan vara en fråga om personliga förbindelser. Det en lekman kan sätta emot experten vid riskbedömningar, är hans egen erfarenhetsbaserade kunskap om eventuella tillbud och olyckor, som kan ha inträffat. Inom kärnkraften har man fått sådan kunskap via tidningar och olika skrifter om t.ex Harrisburg och Tjernobyl. Mot detta sätts ofta riskdiskussioner av typen ‘Kan det hända igen?’ eller ‘Var det en engångsföreteelse?’. Vem sätter igång sådana diskussioner?

För att återskapa intresset för politiken, så gäller det, anser jag, att få fram vad lobbyister inom politiska kretsar od, har för intressen att föra fram sina frågor på bekostnad av vad som kan anses vara folkets. Vad gör till exempel Kreab,som har band med moderaterna? Företaget anlitas dessutom ofta av arbetsgivarorganisationerna. Gullers grupp har kopplingar till folkpartiet. Den socialdemokratiska rörelsen anlitar ofta två bolag, Andréassons PR och Idétorget. Gränserna mellan folkvalda politiker och lobbyister luckras upp, då det i PR-bolagen finns flera före detta toppolitiker, ex Bengt Westerberg, Georg Danell eller personer gifta med politiker, ex Lars Thalén. Efter höstens val har fler tidigare valda och numera fd politiker gått över till lobby-sidan.

De politiska besluten görs på så sätt upp utan demokratisk insyn.

Kopplingar mellan lobbyister och personer inom regering och riksdagens kretsar anser jag skulle vara väldigt intressant att få kartlagda och redovisade helt öppet. Hur har frågor som intresserat dessa lobbygrupper så småningom behandlats politiskt? Går det att intressera riksdagen, media eller någon annan institution för att få fram och publicera sådana samband?

mvh Hans Trewe,  1998-10-21

RIP

~ av atrewe på 11 mars 2009.

Ett svar to “Byråkrains moras rekreerad genom intellektuell terrorism – ett retrospektiv”

  1. Härligt! Vilken bra idé att ta lite blogg hjälp från andra sidan! Hans hade varit en fantastisk bloggare! Precis som du!!! KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: