Internationella mansdagen?

Internationella kvinnodagen idag, 8 mars, som många påpekat. I GP kunde man läsa att World Challenge  – the best of the best var ett sätt att fira denna dag. Sagt och gjort, jag tog med mej 11-åringen och hennes kompis på en liten tur till Lisebergshallen.

Heidi Andersson – från Ensamheten – hade tagit initiativet till att dra igång en World Cup cirkus för armbrytning för kvinnor. För att marknadsföra den goda saken hade två lokala politiker bjudits in i en armbrytningstävling uppföljd av två omgångar av mera traditionell munhuggning. Kombattanterna var Eva Flyborg (fp) och Anneli Hultén (s). Trots sin liberala hållning och trots att hon medvetet var tvungen att dra åt vänster, gjorde Flyborg som Dunderklumpen, tvingade Hultén med armkraft , och vann armbrytartävlingen galant (2-0). I nästa gren, debatten om varför armbrytning skall bli en OS-gren, blev det remi. Slutligen avhandlades dagens ämne – Internationella kvinnodagen: Skall vi ha en Internationell Mansdag? Flyborg var i debatten för, motivet liberalt: skall den ene ha, så skall den andre. Hultén ansåg att männen hade 364 andra dagar, så det behövdes inte någon särskild mansdag.

Vi har en situation där vår förre Statminister, Godsägare Persson (s), anser sig vara feminist, och där vår nuvarande jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni (fp), inte sällar sig till den skaran. Jag vet inte om Flyborg har läst Simone de Beauvoir ”Andra könet” eller Maria Sveland ”Bitterfitta”, min tolkning anger tydligt att Anneli Hultén inte gjort det. I alla fall inte nyligen.  Min tolkning av både Beauvoir och Sveland är att feminismen – som vi känner den idag – ytterligare häller på bensin på elden i de polariserande och högljudda meningsbyten som pågår i genusdebatten. Det räcker inte att lagstifta bort ojämlikheten – det gjordes 1921. När alla lagarna är klara kan man bara sitta still och se förändringen ske? Men Detta är precis det som sker, både lagstiftarna och de lagstiftade, lutar sig tillbaks – de första säger: ”Se våra jämställda lagar”, de andra säger: ”Business as usual”

När det hävdas att männen inte behöver någon ”Internationell  Mansdag” bekräftas inte bara ”business as usual” – man förstärker männens redan starka rätt till de andra 364 dagarna. Den internationella kvinnodagens solitära existens reducerar implicit densamma till en variant av ”Mors Dag” – då den rådande synen på ”kvinnlighet” skall bekräftas genom att ge utrymme för militanta feminister, manhaftiga fruntimmer, kloka gummor och andra suspekta avarter. I det att en Internationell Mansdag upprättas på samma villkor som den Internationella Kvinnodagen, öppnas möjligheten till dialog om rätten till de kvarvarande 363.

Jag gillar fotboll som metafor för olika sociala fenomen. Fotboll innehåller mycket dynamik – och fasta situationer. Fotboll är inte bara en uppsättning regler, FIFA’s ”Laws of the game”, där matchens inneboende processer beskrivs. Fotboll kräver även en organisation kring seriespel och landskamper. Och dessa matcher blir extremt tråkiga om det inte finns lag som är samtrimmande i ett kollektiv. Och dessa kollektiv behöver tekniskt kunniga spelare som kan växla fokus mellan boll, spelläget och laget. Aspektseende i nuet. Mindfullness som det heter på esoterisvenska. Och hur kommer man dit? Jo, genom träning, coachning och byggande av laganda. Fotbollsmatchen avgörs varken på FIFA:s kontor, hos olympiska kommittén eller i styrelserummen. Men de har en avgörande betydelse för strukturerna. Och i strukturerna ligger framtidens möjlighet till rörelse, förändring och förbättring. Är strukturerna polariserande får vi en tekniksport med specialiseringar – i annat fall blir det en lagsport med utrymme för olikheter och dynamik.

Jag tror inte vi behöver en Internationell Mansdag som en rättvis sak – vi behöver den för att lyfta genusfrågan till att bli inklusiv istället för polär och reducerande. Frågan är – om det finns en motsats till feminism – hur ser ”medsatsen” ut, ett fenomen som männen kan relatera till och identifiera sig med, och som understödjer spel på samma planhalva?

Så, när skall vi ha det med den Internationella Mansdagen?

 

Naïv – 1. Avsaknad av erfarenhet eller förståelse; oerfaren; omisstänksam ; 2. Producerat på ett lätt, barnlikt sätt, med vilje avsagt sofistikerade tekniker (wiktionary)

~ av atrewe på 08 mars 2009.

Ett svar to “Internationella mansdagen?”

 1. Läste idag en definition av feminism som jag skriver under på

  http://www.theshake.com.au/soapbox/im-not-a-feminist-but/

  fem·i·nist [fem-uh-nist]

  adjective
  1.
  advocating social, political, legal, and economic rights for women equal to those of men.

  noun
  2.
  an advocate of such rights.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: