”Ingenting” är självklart – eller kanske är det?

 

Vad är ingeting?

Vilken fråga är valid? Vetenskapligt eller logiskt finns det med all säkerhet frågor som inte är valida. På latin betyder valid robust eller stark – i vetenskapliga sammanhang brukar validitet beskriva huruvida en teori är bevisad sann genom logik. Logik behöver åtminstone två kända objekt eller relationer. Om man har funderingar – exv ”Vad är ingenting?” – har vi inga kända relationer eller storheter. Alltså är inte en sådan fråga valid, iallafal inte ur ett strikt vetenskaplig vinkel

Om vi å andra sidan har en filosofisk dialog, och inte ansluter oss till dogmer så som positivism, så får man faktiskt lov att ställa vilka frågor som helst!

Kanske tar oss frågan om ”ingenting” på en metaperspektivtripp runt ”existensen”. Om subjektet inte kan ”upptäcka” eller ”avslöja” objektet – existerar det då över huvudtaget? Känns frågan igen? Är det möjligt, genom att resonera rationellt, att säga att en troende har mer eller mindre rätt än en agnostiker? Newton blev överkörd av Einstein. Freudians psykoanalys har blivit uppsnurrad av kognitiv terapi. Galileo blev anklagad för kätteri av inkvisitionen när han hävdade (och matematiskt bevisade) att jorden snurrade runt solen – inte tvärt om som kyrkan hävdade – eftersom han inte kunde bevisa det empiriskt. Han fick husarrest och förbjöds uttala sig mer i frågan. Undrar om solen började snurra runt jorden på grund av husarresten…

När vi betänker detta, kan vi avfärda ”mörk materia” som icke valid? Är det möjligt att avfärda ”ingenting” som en entitet i n-te dimensionen, där n > 3?

Jag förordar (och gillar) det epistemologiska perspektivet där kunskap är ett subset av sanning (existens) och samtidigt ett subset av tro (idéer). Om vi (subjekt) bara vet/känner till (mätbar sanning eller dogmatiska idéer) det vi ser (objekt), vad är meningen med att söka och forska? Ingenting (fniss) nytt kommer ju att komma ut ur den verksamheten! Vi skulle ha status quo och världen skulle vara platt som en pankaka – och storpotäten skulle råda över alla! ”Ingenting” är bortom vad vi tror och vet.

Alla och envar har naturligtvis (enligt gällande naturlag) rätt att ställa sig bakom vilket synsätt som helst – till och med fundamentalister som kreationister och positivister. Med deras perspektiv emanerar dock ett generellt problem: de håller inte med om rätten att ställa sig bakom valfritt synsätt – de är inte bara övertygade om sin sanning – de vill också påtvinga andra sin sanning – ty dogmer är icke att ifrågasätta.

Hmm… jag måste erkänna att jag ramlade ner i debatthålet – inte särskilt tankfullt av mig. Inte särskilt produktivt att propagera för aspektseende genom debatt… Sorry.

Nåväl, dessa tankar har jag betänkt förr – ge mig svar – eller ännu bättre, ge mig ytterligare funderade funderingar!

Med stor ödmjukhet och ärevördnad – eder tjänare i natten

Anders

 

~ av atrewe på 03 mars 2009.

2 svar to “”Ingenting” är självklart – eller kanske är det?”

 1. Välkommen ut i blogg-overkligheten. älskar varje sekund 🙂

 2. Ingenting är, som vi dödliga ser det, frånvaro av allt. Men, vad är då allt? Tja, allt är allt som vi tror oss, kollektivt alltså, känna till. Men ”alltet” växer ju med någon enhet i och med ny kunskap extraheras. Blir ingenting då mindre när ”allt” växer? Troligtvis inte.
  Kan det vara så att förståelsen av vad ingenting är snubblar på tröskeln i den stund vi sätter ord på frågan, och på förklaringen (och kanske på svaret).

  Om ett träd faller i skogen och ingen är där, hörs det då något?
  Självklart är svaret nej.
  Om ett träd faller i skogen och ingen är där, låter det då något?
  Och självklart är svaret ja.

  Nu ska jag ta mig en smörgås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: